Chiţoiu: Bugetul pentru 2013 a fost gândit astfel încât să fie create premisele relansării economice

Bugetul pe care USL l-a construit pentru 2013 a fost gândit astfel încât să fie create premisele relansării şi creşterii economice, a declarat, sâmbătă, la Reşiţa, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.

Potrivit acestuia, în 2012, economia românească a avut o creştere foarte mică, ce a fost influenţată atât de evoluţia economică a Europei, România fiind dependentă de aceasta în proporţie de peste 70%, cât şi de un an agricol prost.

”Bugetul pe care USL l-a construit pentru 2013 a fost gândit astfel încât să fie create premisele relansării şi creşterii economice, pentru ca în 2016 să avem un ritm de creştere economică şi un ritm de dezvoltare de cel puţin trei – patru puncte procentuale. Acest lucru înseamnă că în prima parte a anului am încercat să alocăm sumele de bani către toate autorităţile publice locale, să îşi poată achita datoriile”, a afirmat Chiţoiu.

Citeste si:  MFP a programat în decembrie 2009 licitaţii de obligaţiuni de 1,8 miliarde lei

Potrivit ministrului Finanţelor, urmează ca, în a doua parte a anului, pe baza măsurilor luate de Guvern de creştere economică să fie colectaţi mai mulţi bani, pentru a putea fi alocate sume pentru proiectele de investiţii ale autorităţilor publice locale.

”Am stabilit să nu mai aruncăm banii în găuri negre, să alocăm acele sume de bani pe obiectivele de investiţii de care într-adevăr este nevoie în fiecare comunitate locală. Poate vă aşteptaţi ca, în calitatea pe care o deţin în Guvernul României, să fac promisiuni în faţa dumneavoastră, că o ducem bine, că avem bani foarte mulţi şi că fiecare preşedinte de Consiliu judeţean, fiecare primar, dacă solicită sumele de bani de care au nevoie stringentă, putem să le alocăm imediat”, a afirmat Daniel Chiţoiu.

Citeste si:  2011, anul relansării investiţiilor străine pe plan mondial

Potrivit lui Chiţoiu, în programul de guvernare al USL, ca obiective principale, s-au regăsit restabilirea nivelului salariilor de la nivelul anului 2010, recuperarea diferenţelor de contribuţii pentru pensionari, care au fost reţinute ilegal de către guvernarea Boc, dar şi o serie de alte măsuri de natură socială.

”Toate aceste măsuri au implicat un efort bugetar, atât pentru anul 2012, cât şi pentru anii următori”, a explicat Daniel Chiţoiu.

Vicepremierul Daniel Chiţoiu a fost prezent sâmbătă, la Reşiţa, unde a participat la Conferinţa Judeţeană de Alegeri a PNL Caraş-Severin.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata