Grapini: Litoralul este pregătit, în mare parte, să primească turişti de 1 Mai şi Paşti

Litoralul românesc este pregătit să primească turiştii români şi străini de 1 Mai şi de Paşti, dar nu putem fugi de adevăr şi trebuie să recunoaştem că nu toate hotelurile sunt puse la punct, a declarat, luni, Maria Grapini, ministru delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism.

‘Pentru toţi românii care ar dori să meargă la mare, există staţiuni pregătite, există hotelieri care s-au îngrijit să pregătească şi confortul, şi ambientul pentru ca românii sau străinii să-şi petreacă 1 Mai şi Paştele la mare. Nu toate hotelurile sunt pregătite, însă, pentru că aici avem o problemă cu deţinătorii acestor locaţii pentru că nu şi le-au mai întreţinut. În acest sens, lucrăm la o modificare de legislaţie. Nu putem fugi de adevăr şi să nu recunoaştem că nu toate hotelurile sunt pregătite, dar asta nu înseamnă că 40.000-50.000 români care vor să meargă începând de astăzi sau poate de mâine nu găsesc locuri foarte bune’, a afirmat Grapini.

Citeste si:  Guvernul alocă 4 milioane de lei pentru salvamari

Oficialul a menţionat că oferta hotelurilor ce urmează să primească turişti începând din această perioadă este sub cea practicată de către omologii din Grecia sau Bulgaria.

‘Am vizitat şi camere, şi hoteluri de trei stele cu camere foarte bine îngrijite şi cu un preţ extraordinar de bun, mult mai ieftin decât în ţările din împrejurimi. Eu nu cred că în Bulgaria la hotel de trei stele, pe malul mării, cu două mic dejun, cu două persoane în cameră se poate plăti 100 de lei/noapte. Am fost supărată atunci când presa a preluat ideea că litoralul românesc nu este pregătit pentru că facem în acest fel rău celui care s-a pregătit. Cea mai pregătită staţiune este Mamaia, dar nici acolo nu este peste tot 100%, trebuie să fim corecţi.

Nimeni nu vorbeşte de Mangalia ca oraş turistic, dar sunt câteva hoteluri foarte bune la malul mării. În Saturn, sigur că sunt lucruri care nu sunt corecte, nu sunt bune, frumoase, dar sunt hoteluri de foarte bună calitate. Aşa mai găsim, ici-colo, şi în Olimp, şi în Neptun. Problema e că staţiunea în ansamblu trebuie delimitată ca zonă de interes naţional şi să obligăm proprietarii să se alinieze la un Plan Urbanistic Zonal’, a explicat ministrul delegat pentru IMM, mediu de afaceri şi turism.

Citeste si:  1% din populaţia globului va deţine jumătate din avuţia mondială în 2016

Pe de altă parte, Grapini a declarat că este supărată pe proprietarii de hoteluri care se prelevează de dreptul de proprietate, iar în acest sens Guvernul va pregăti o modificare legislativă.

‘Sunt supărată, însă, pe proprietarii de hoteluri, şi asta am spus-o de mai multe ori. Lucrăm cu Ministerul Dezvoltării la o modificare legislativă pentru că nu mi se pare corect, dacă te prelevezi de dreptul de proprietate, să nu ţii cont de articolul din Constituţie care prevede respectarea dreptului de vecinătate. Am pregătit un Memorandum, şi depinde de Guvern, fiind vorba despre o decizie politică. Vor exista clar opoziţii din partea administraţiilor locale. Cred că o ţară care are atâtea locuri frumoase, cum este România, trebuia demult să-şi definească nişte zone de interes naţional, nu oraşe, iar în acele zone trebuie să existe un Plan Urbanistic care să nu mai fie modificat şi realizat cu avizul Ministerului Dezvoltării şi administraţiei locale, şi al Ministerului Turismului. Să nu mai fie modificat de toţi consilierii unei localităţi mai mici din patru în patru ani, după cum au o majoritate acolo’, a spus Maria Grapini.

Citeste si:  Preţurile practicate pe litoral au scăzut cu 15%

Conform datelor Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, circa 40.000 de turişti sunt aşteptaţi să petreacă minivacanţa de 1 Mai pe litoralul românesc, cu aproximativ 20% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De 1 Mai, în staţiunea Mamaia vor fi deschise aproape 90% dintre hoteluri, în condiţiile în care capacitatea totală de cazare a staţiunii este de circa 35.000 de locuri, dintr-un total de 120.000 de locuri de cazare care sunt pe întreg litoralul românesc, potrivit centralizărilor INS.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close