Islanda: victorie a opoziţiei de centru-dreapta

Opoziţia de centru-dreapta s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative ce au avut loc sâmbătă, 27 aprilie, alegătorii sancţionând coaliţia de stânga, la putere din 2009, potrivit rezultatelor definitive publicate duminică, informează AFP.

Partidul Independenţei (dreapta), cu 26,7% din voturi, a devansat Partidul Progresului (centru), cu 24,3%. Aceste partide au obţinut fiecare acelaşi număr de locuri, 19, fiind în situaţia de a negocia formarea unei coaliţii de guvernare.

Postul de premier a fost revendicat duminică de conservatorul Bjarni Benediktsson, 43 de ani, când acesta a aflat că partidul său se află pe primul loc. Centristul Sigmundur David Gunnlaugsson, 38 de ani, s-a declarat pregătit să colaboreze cu Bjarni Benediktsson. ‘Vom schimba Islanda în mai bine, foarte rapid în lunile şi anii următori’, a afirmat Sigmundur David Gunnlaugsson.

Alegerea premierului revine preşedintele republicii, care îl desemnează în mod tradiţional pe liderul partidului învingător în alegeri.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.