Mănăstireanu: Încercăm din nou deblocarea exporturilor de ovine şi bovine vii către Turcia

Autorităţile române vor începe, marţi, noi negocieri cu partenerii turci pentru deblocarea exportului de ovine şi bovine vii, dar şi pentru reluarea tranzitului prin Turcia, restricţiile impuse României la finele anului 2011 aducând producătorilor români pierderi de zeci de milioane de euro.

„Încercăm din nou deblocarea exporturilor de ovine şi bovine vii către Turcia, dar vrem să avem şi discuţii tehnice pe tranzitul de carcase de ovine şi bovine către ţările din Orientul Mijlociu. Aici s-a obţinut un acord de principiu, însă rămâne de discutat partea tehnică, pentru că vor fi anumite situaţii când va trebui să notificăm acest tranzit şi autorităţile turce vor trebui să spună exact condiţiile pe care vor să le respectăm”, a declarat, luni,  preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne, au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Ciobanii români se plâng că nu pot exporta oi şi carne de oaie în Turcia din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – EST).

Şeful ANSVSA a precizat că România a notificat la Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) toate cazurile de scrapie înregistrate în ţară, însă trebuie anunţate şi judeţele în care boala nu a fost depistată şi de unde s-ar putea efectua exporturi.

„Singura problemă este că noi avem câteva focare de scrapie în România pe care le-am notificat la Oficiul Internaţional de Epizootii, dar trebuie să demonstrăm şi că din acele zone nu se va face nici export către Turcia şi nici tranzit către ţările din Orientul Mijlociu. De asemenea, noi trebuie să notificăm OIE şi judeţele în care nu a fost depistată boala, respectiv care sunt indemne pentru EST, şi mai mult, trebuie să obţinem statut de ţară cu risc controlat la scrapie”, a adăugat Mănăstireanu.

Întrebat dacă este optimist în privinţa rezultatelor negocierilor cu Turcia, preşedintele ANSVSA a replicat: „acum pot spune că sunt încrezător, abia după ce o să avem finalizate discuţiile cu autorităţile turce o să văd dacă pot să fiu şi optimist”.

„Sperăm ca prin efortul conjugat al ministrului Agriculturii şi al ANSVSA să reuşim definitiv deblocarea tranzitului, pentru că producătorii români au pierdut câteva zeci de milioane de euro din cauza acestor restricţii”, a spus Vladimir Mănăstireanu.

Deşi nu se aşteaptă la un eşec în privinţa negocierilor, şeful ANSVSA a subliniat că România are tot sprijinul Comisiei Europene (CE) pentru deblocarea acestei situaţii întrucât încalcă reglementările privind comerţul liber între Comisia Europeană şi ţările terţe.

„Noi avem şi sprijinul Comisiei Europene în acest sens, dar tot ce putem face în cazul unui eşec este să insistăm pe faptul că turcii încalcă reglementările privind comerţul liber între CE şi ţările terţe. Sperăm că nu va fi un eşec şi cel puţin pe tranzit discuţiile vor avea un rezultat pozitiv. Încercăm să rezolvăm discuţiile tehnice pe care le-am demarat când a fost în Turcia o delegaţie din partea ANSVSA şi a MADR la discuţiile iniţiale şi când nu am primit niciun răspuns la toate solicitările noastre”, a subliniat oficialul român.

Bulgaria s-a aflat într-o situaţie similară României, însă această restricţie privind exporturile şi tranzitul a fost ridicată încă de anul trecut, ţara vecină având o situaţie clar definită la OIE. România este în curs de elaborare a documentaţiei ce stă la baza declarării judeţelor unde aceasta boală nu a fost niciodată confirmată ca fiind libere de scrapie şi urmează să o trimită în cel mai scurt timp la OIE.

Discuţiile autorităţilor române cu ministrul Agriculturii din Turcia, cu şeful serviciilor Veterinare şi cu şeful Vămilor din Turcia vor debuta marţi, la Ankara, la ora 10.00.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), scrapia este o boală degenerativă şi fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor, fiind produsă de un agent infecţios, dar care nu este periculoasă pentru om. Apariţia acestei boli şi gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii şi oprirea răspândirii acesteia.

În prezent, în România, sunt active 11 focare de scrapie, din care cinci focare au fost confirmate în anul 2012 fiind în curs de eradicare şi şase au fost focare confirmate în anul 2013.

În perioada 2002-2013, boala a fost confirmată la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete.

În anul 2012 au fost confirmate 12 focare de scrapie, cu 76 de ovine pozitive, pentru eradicarea acestor focare fiind sacrificate 4.548 ovine.

Turcia este primul partener economic al României din afara Uniunii Europene şi din cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale ale României, respectiv a patra piaţă pentru exportul României.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.