Martin Schulz se declară împotriva unei Europe împărţite între nord şi sud

Preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a susţinut sâmbătă, 27 aprilie, în Portugalia ideea unei Europe solidare, care să nu fie împărţită între nord şi sud, potrivit agenţiei EFE.

‘Sunt împotriva unei Europe împărţite între nord şi sud. Portugalia are aceeaşi valoare ca toate celelalte ţări din Uniunea Europeană’, a afirmat Schulz la al 19-lea Congres al Partidului Socialist portughez, desfăşurat în localitatea Santa Maria da Feira.

El a lansat şi un apel ca statele UE să fie mai unite în interiorul instituţiilor comunitare şi a cerut totodată eliminarea frontierelor fizice, lingvistice, culturale, economice şi ale trecutului pe continent pentru ca ţările ‘mari şi mici’, ‘bogate şi sărace’, să-şi apropie poziţiile în dezbaterea problematicii crizei în cadrul UE.

Schulz s-a mai pronunţat în discursul său pentru o schimbare de direcţie a Europei, care să lase în urmă politica ‘unilaterală’ de reducere a datoriei publice, sugerând ca aceasta să fie înlocuită de noi măsuri împotriva evaziunii fiscale şi de impozitarea tranzacţiilor financiare.

Preşedintele PE a mai subliniat necesitatea unor măsuri urgente de combatere a şomajului în rândul tinerilor, considerând ‘inacceptabil’ procentul ridicat al tinerilor fără loc de muncă. ‘Cum putem spera că tinerii noştri vor accepta să se identifice cu Europa dacă aceasta nu are un loc pentru ei?’, s-a întrebat Schulz.

Pasionat de literatură, el a făcut apel ca social-democraţia să se manifeste în spiritul european de unitate şi solidaritate şi l-a citat în acest sens pe scriitorul german Thomas Mann. Acesta ‘a formulat un îndemn pe care-l consider genial pentru germani. Dorim o Germanie europeană, nu o Europă germană. Şi acesta este mesajul pe care ni l-a lăsat. Cred că nici voi nu doriţi o Europă portugheză, ci o Portugalie europeană’, a concluzionat Schulz.

Partidul Socialist portughez a găzduit săptămâna aceasta o reuniune, la care au participat 60 de lideri socialişti europeni, pentru pregătirea strategiei electorale în perspectiva alegerilor de anul viitor pentru Parlamentul European şi a candidaturii socialiste la preşedinţia Comisiei Europene.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.