O treime dintre locuitorii Belarusului suferă în prezent de afecţiuni ale tiroidei ca urmare a exploziei de la Cernobâl

Circa o treime din populaţia Belarusului suferă în prezent de afecţiuni ale glandei tiroide ca urmare a catastrofei nucleare de la Cernobâl, a anunţat vineri ministerul sănătăţii din această ţară, chiar în ziua în care se marchează 27 de ani de la respectivul accident nuclear, consemnează agenţia EFE.

Aproape întreaga populaţie a Belarusului a fost afectată într-o măsură mai mică sau mai mare de catastrofa din anul 1986, unii experţi considerând că această ţară, pe atunci republică sovietică, a fost chiar mai grav afectată decât Ucraina, unde s-a produs explozia.

Şi în ziua de azi medicii belaruşi observă că în rândul populaţiei persistă aşa-numitul ‘sindrom Cernobâl’, caracterizat prin stări de anxietate generate de frica de radiaţii şi prin numărul mare de cazuri de cancer.

Cei mai mulţi dintre locuitorii zonelor cu grad mare de contaminare suferă de anxietate şi stres post-traumatic, în timp ce unul din doi tineri belaruşi cu vârste cuprinse între 19 şi 25 de ani se tem de radiaţii. Procentul celor care manifestă această fobie scade pe măsura înaintării în vârstă, semn că cei cu vârste mai înaintate sunt mai obişnuiţi cu viaţa în condiţii grele.

În fiecare an, între 250 şi 300 de copii sunt diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice, leucemia fiind cea mai frecventă.

Potrivit datelor oficiale, explozia survenită în dimineaţa zilei de 26 aprilie la al patrulea reactor al centralei nucleare de la Cernobâl a degajat în atmosferă material radioactiv echivalent cu 500 de bombe atomice de puterea celei lansate la Hiroshima.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.