Patiserii români ies de Paşte cu 7 milioane de cozonaci; preţurile vor fi între 5 şi 50 de lei

Patiserii români ies pe piaţă cu şapte milioane de cozonaci, în perioada Sărbătorilor Pascale din acest an, o cantitate aproape similară cu cea a anului trecut (7,5 milioane), însă de zece ori mai mare decât într-o lună obişnuită din an, preţurile fiind cuprinse între cinci şi 50 de lei.

„Venim şi în acest an cu o oferă similară cu cea din 2012, respectiv şapte milioane de cozonaci şi pască. Preţurile din acest an sunt situate între cinci şi 50 de lei, însă ponderea va fi pe produsele ieftine, din cauza puterii scăzute de cumpărare a românilor”, a declarat, luni,  preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – Rompan, Aurel Popescu.

Citeste si:  Proiect pentru consolidarea respectării drepturilor omului în penitenciare, finalizat

Acesta a precizat că peste 80% dintre consumatorii români preferă cozonacii tradiţionali în defavoarea celor din import, care sunt oferiţi mai mult pentru cadouri, decât pentru consumul propriu, ponderea importurilor fiind de numai 5% din consum.

Preşedintele Rompan a mai precizat că oferta de cozonaci a patiserilor români se îndreaptă şi către export în ţările unde sunt comunităţi mari de români, respectiv Italia, Spania sau Canada, până în prezent plecând trei tiruri către aceste ţări.

Industria de morărit şi panificaţie din România s-a confruntat în 2012 cu cel mai greu an din istorie, în condiţiile în care multe societăţi s-au închis şi au fost pierdute locuri de muncă, iar evaziunea fiscală în sector a depăşit 70%.

Citeste si:  Investitorul de la reactoarele 3 şi 4 va fi selectat până la finele lunii septembrie

Din acest motiv, asociaţia patronală a solicitat reducerea TVA la făină şi pâine la 9% şi menţinerea taxării inverse la cereale, decizia care ar putea intra în vigoare de la 1 iulie, după cum au declarat autorităţile.

Rompan este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde 300 de societăţi din toate domeniile din industrie. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.

În industrie lucrează 6.178 de unităţi înregistrate, dar există şi multe alte unităţi neînregistrate. În industria de panificaţie lucrează 80.000 de salariaţi, mai mult de jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariaţi.

Citeste si:  TVA-ul la alimente ar putea fi redus sub 10%

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close