EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Uniunea Europeană supune la vot interzicerea unor pesticide dăunătoare pentru albine

Un vot crucial pentru soarta albinelor are loc luni la Bruxelles, unde reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene /UE/ sunt chemaţi să se pronunţe prin vot în legătură cu interzicerea folosirii în anumite perioade ale anului a mai multor pesticide mortale pentru albine, transmite AFP.

 Este pentru a doua oară când se supune la vot acest subiect delicat. La primul vot, din 15 martie, nu s-a putut forma nicio majoritate calificată. Rezultatul votului de luni va fi definitiv şi nu va mai putea fi schimbat.

‘Scenariul cel mai probabil este ca, la fel ca la primul vot, cel din martie, să nu se degaje nicio majoritate calificată, iar în acest caz Comisia /Europeană, CE/ va decide să pună în aplicare interdicţia’, a declarat pentru France Presse o sursă apropiată de dosar.

Problema îi preocupă în egală măsură pe marii producători agricoli şi multinaţionalele din sectoarele chimiei şi agroalimentar. Copa-Cogeca, ce reuneşte principalele sindicate agricole europene, a cerut amânarea măsurii pentru 2014, insistând asupra amplelor pierderi financiare şi sociale pe care le-ar presupune o interdicţie. Organizaţia evocă pierderi de 2,8 miliarde de euro şi punerea în pericol a 50.000 de locuri de muncă.

Principalele două companii care produc pesticidele contestate, firma germană Bayer şi cea elveţiană Syngenta, şi-au intensificat la rândul lor presiunile vizând blocarea sau cel puţin limitarea consecinţelor acestei interdicţii, a denunţat asociaţia Avaaz, care şi-a mobilizat militanţii pentru a susţine interzicerea pesticidelor.

Reuniunea pe această temă a început deja la ora locală 10.00 /08.00 GMT/ într-o clădire retrasă a cartierului general european, dar discuţiile sunt de durată, pentru că mai multe delegaţii au cerut modificări. Ungaria, de exemplu, care se opune interdicţiei, a prezentat amendamente ce urmăresc o scădere a ariei de acoperire a măsurii. Votul era prevăzut pentru începutul după-amiezii.

Comisia este pregătită să ţină seama de solicitările statelor, dar liniile principale ale propunerii sale nu vor suferi nicio modificare. CE propune să fie suspendată timp de doi ani utilizarea a trei neonicotinoide prezente în pesticidele folosite la patru tipuri de culturi: porumb, rapiţă, floarea-soarelui şi bumbac. Interdicţia se va aplica în etape, întrucât priveşte doar anumite culturi şi anumite perioade ale anului în care albinele sunt active.

Comisia a decis să ia măsuri pe baza unui aviz negativ al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Cele trei neonicotinoide incriminate – clotianidin, imidacloprid şi thiamethoxam – sunt prezente în pesticide produse de Bayer şi Syngenta, mai ales Cruiser OSR.

Rezultatul votului de luni va fi definitiv şi nu va mai putea fi schimbat.

La primul vot, la 15 martie, nu s-a putut forma nicio majoritate calificată, ce ar fi presupus 255 de voturi. Treisprezece state au votat atunci pentru interzicere: Franţa, Italia, Spania, Slovenia, Suedia, Belgia, Danemarca, Cipru, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia şi Letonia. Nouă au votat împotrivă – Republica Cehă, Slovacia, România, Irlanda, Grecia, Lituania, Austria, Portugalia şi Ungaria -, iar cinci s-au abţinut: Germania, Marea Britanie, Finlanda, Bulgaria şi Estonia.

Irlanda, care deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a UE, a indicat că îşi va ‘reexamina poziţia’. Germania a sugerat de asemenea că şi-ar putea revizui poziţia. Lunea trecută, premierul bulgar Marin Raikov a anunţat că Sofia va sprijini interzicerea pesticidelor ce provoacă moartea albinelor, după ce s-a întâlnit cu participanţii la protestul naţional ‘Să salvăm albinele’. El a dispus ca reprezentantul Bulgariei să voteze luni în favoarea interdicţiei.

Vinerea trecută, zeci de crescători de albine s-au adunat în faţa clădirii parlamentului din Londra în încercarea de a convinge autorităţile să susţină interzicerea pesticidelor în cauză. Pentru a-şi susţine punctul de vedere, unii dintre apicultorii prezenţi au purtat costumele de protecţie specifice sau şi-au desenat pe haine dungi aurii imitând aspectul albinelor. Creatoarele de modă Vivienne Westwood şi Katharine Hamnet li s-au alăturat, ducând la reşedinţa premierului David Cameron o petiţie de susţinere a interzicerii respectivelor pesticide.

În orice caz, un vot împotrivă din partea Germaniei şi a Marii Britanii nu va schimba prea mult datele problemei, pentru că aceste voturi nu vor permite strângerea a 255 sufragii necesare majorităţii calificate, au subliniat surse comunitare. ‘Scenariul catastrofal al unei majorităţi calificate împotriva interzicerii neonicotinoidelor incriminate este cvasi-imposibil’, se estimează la Bruxelles. ‘Dacă nu se degajă nicio majoritate calificată pentru sau împotriva interdicţiei, atunci Comisia este autorizată să o adopte’, au conchis sursele citate.

Comisarul pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, este ferm hotărât să interzică aceste pesticide şi speră să se poată baza pe o majoritate de ţări în acest sens, chiar dacă numeric nu se strâng voturile necesare constituirii unei majorităţi calificate, a indicat anturajul comisarului.

Dacă votul de luni îi va conferi susţinere, Tonio Borg va putea lua în următoarele săptămâni decizia ca interdicţia să intre în vigoare de la 1 iulie, a precizat pentru AFP o sursă apropiată de dosar.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata