Varujan Vosganian: Activele strategice trebuie să rămână în administrarea statului

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune că s-a dovedit că sectorul economic de stat este generator de corupţie, ”de clientelism, de distorsiunea concurenţei, de distrugere patrimonială şi de decredibilizare a perioadei de după 1990 în raport cu cea de dinainte”.

Acesta a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că statul trebuie să mai păstreze active ale obiectivelor de interes naţional, precum cele aflate în zona sistemului de siguranţă naţională sau de patrimoniu.

”În rest, trebuie să privatizăm tot şi cât mai rapid”, a spus Varujan Vosganian.

El a adăugat că ”sectorul economic de stat trebuie viabilizat cât se poate de mult”.

”E greu de presupus că Porţile de Fier sau lacul de la Vidraru sau de la Bicaz ar putea face parte din patrimoniul unei companii private. Tot aşa şi cele două reactoare de la Cernavodă sau alte sectoare ale industriei energetice trebuie să rămână la stat. De asemenea, la stat trebuie să rămână acele active strategice care, potrivit reglementărilor europene şi potrivit criteriilor de securitate, trebuie să fie în administrarea statului.

E vorba de transportul gazelor şi electricităţii, Transgaz şi Transelectrica, e vorba de nucleul de securitate din domeniul siguranţei naţionale, acel minim de dotare pe care orice ţară trebuie să îl deţină în caz de pericol. Acestea trebuie să rămână în patrimoniul statului. În rest, s-a dovedit că sectorul economic de stat este generator de corupţie, de clientelism, de distorsiunea concurenţei, de distrugere patrimonială şi de decredibilizare a perioadei de după 1990 în raport cu cea de dinainte de 1990.

Sigur, singura modalitate prin care putem să facem curat prin această zonă este să privatizăm, să fiabilizăm şi să dăm oamenilor care lucrează acolo şansa să îşi păstreze locurile de muncă”, a mai spus Varujan Vosganian.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.