Victor Ponta: Dezideratul PSD pentru 2014 este câştigarea alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale cu Crin Antonescu candidat

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat luni după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD că dezideratul social-democraţilor pentru anul viitor îl reprezintă câştigarea alegerilor europarlamentare şi apoi pe cele prezidenţiale, cu liderul PNL, Crin Antonescu, candidat.

El a ţinut să precizeze că nu va candida la alegerile prezidenţiale, având o înţelegere „absolut clară” cu Crin Antonescu şi că este bine ca USL să rămână unită.

Victor Ponta a mai afirmat că înainte de a construi USL a avut o discuţie cu mai mulţi colegi care i-au spus că cea mai importantă funcţie pentru PSD este cea de prim-ministru.

„Adrian Năstase a spus un lucru absolut de bun-simţ, cu care sunt total de acord, că sigur că PSD, partid mare, îşi doreşte candidat, dar, tot Adrian Năstase a spus, rămâne Crin Antonescu, e bine să rămânem uniţi. Deci, din punctul ăsta de vedere, declaraţiile au fost absolut în regulă. Doi: când vorbim de candidaţi, nu putem vorbi în general… vorbim. Cine e candidat la prezidenţiale al PSD? Eu nu candidez. Am un mandat de prim-ministru, suficient de dificil, am o înţelegere absolut clară cu Crin Antonescu şi mă ţin de cuvânt. Şi trei: am spus-o şi o s-o povestesc de fiecare dată, că atunci, înainte de a construi USL, mi-am întrebat colegii. Nu putem avea ambele funcţii, şi cea de preşedinte şi cea de prim-ministru, care credeţi că e cea mai importantă funcţie pentru PSD? Absolut toţi au spus: funcţia de prim-ministru. Liberalii s-au ţinut de cuvânt, m-au sprijinit, sunt… m-au votat, sunt prim-ministru. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în 2014. Am început însă cu europarlamentarele, unde, sigur, a fost mai multă tensiune”, a spus Ponta.

El a declarat că toate formaţiunile politice care compun USL au ştiu „de la început” că vor candida separat la alegerile europarlamentare.

„Noi am ştiut de la început că vom candida separat la europarlamentare. Eu am scris acordul acela şi ştiam foarte bine că mergem în grupuri diferite”, a subliniat liderul social-democrat.

Ponta a explicat că, faţă de liberali, PSD are o altă miză, mai mare – bătălia între Partidul Socialiştilor Europeni (PES) şi Partidul Popular European (PPE) pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

„Noi, PSD, avem o altă miză, mult mai mare decât liberalii. ALDE e, cu tot respectul, dar nu este între primele două grupuri politice ale Europei. Noi avem o bătălie cu PPE. De aceea am fost şi în Bulgaria ieri, de aceea am fost în Ungaria, de aceea am fost în Italia, de aceea merg în Germania luna viitoare. Partidul Socialiştilor Europeni are o bătălie uriaşă cu Partidul Popularilor Europeni pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. A fost Romano Prodi până în urmă cu nouă ani, după aceea popularii au avut două mandate prin domnul Barroso şi acum miza noastră este de a avea un preşedinte al Comisiei Europene socialist. Aşa încât miza pentru noi – câţi europarlamentari trimitem în Parlament – e mult mai mare decât… Sigur, şi pentru liberali e important, dar bătălia este între PPE şi PES”, a susţinut preşedintele PSD.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.