ANM: Vreme deosebit de caldă în perioada următoare, dar între 6 şi 8 mai revin ploile

Valorile termice prognozate de către specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru următoarele zile vor depăşi normele climatologice normale ale perioadei, cu peste 30 de grade Celsius pe timpul zilei, şi peste 15 grade Celsius, noaptea. Pe de altă parte, precipitaţiile vor reveni pe arii mai extinse după data de 2 mai, în special în intervalul 6-8 mai, aversele fiind însoţite de descărcări electrice, se precizează în estimarea realizată de către meteorologi şi valabilă în perioada 29 aprilie – 12 mai.

 În zona Banatului, în primele zile ale intervalului, temperaturile medii se vor menţine cu mult peste valorile normale climatologic, maximele situându-se între 28 şi 30 de grade, iar minimele în creştere spre 14-15 grade Celsius. Începând cu data de 3 mai se va produce o răcire uşoară, dar vremea se va menţine caldă până spre 6 mai, când mediile maximelor vor atinge 24 de grade. În intervalul 7-12 mai, regimul termic nu va avea variaţii importante, maximele diurne aflându-se în jurul unei medii de 20-21 de grade, apropiată de valorile normale ale perioadei. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte după data de 2 mai, dar aversele vor fi mai importante cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse în intervalul 6-8 mai.

Pentru regiunea Crişanei, până pe data de 2 mai, vremea se va menţine deosebit de caldă, cu maxime diurne ce vor atinge, în medie, 28-30 de grade şi minime de 12-14 grade. În intervalul 3-6 mai, o uşoară răcire va determina scăderea valorilor termice cu aproximativ patru grade Celsius, pentru ca, după 7 mai, până la sfârşitul intervalului de prognoză, temperatura aerului să se apropie de valorile climatologic normale pentru această perioadă. Mediile maximelor vor fi de 20-21 de grade Celsius, iar ale minimelor de 8-10 grade. După data de 2 mai, vor fi precipitaţii, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, iar cantităţi de apă mai însemnate sunt de aşteptat în intervalul 6-8 mai.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, în primele patru zile ale perioadei analizate, valorile termice vor caracteriza o vreme deosebit de caldă, cu temperaturi maxime ce vor atinge, în medie, 28-29 de grade Celsius şi minime ce vor urca spre 12 grade. Ulterior, în intervalul 3-6 mai, o uşoară răcire va conduce la temperaturi maxime cu 3-4 grade mai scăzute, în timp ce minimele se vor menţine relativ constante. După data de 6 mai, scăderea valorilor termice va continua, determinând maxime diurne de 18-19 grade şi minime nocturne de aproximativ 6 grade. Precipitaţiile, mai ales averse însoţite de descărcări electrice, îşi vor face apariţia pe arii restrânse şi vor fi slabe cantitativ, cu excepţia zilelor de 6 şi 7 mai, când se pot înregistra cantităţi de apă mai mari.

În zona Maramureşului, maximele termice se vor situa între 26 şi 29 de grade Celsius, în primele zile ale intervalului, când şi minimele nocturne vor marca o creştere de la 10 la 13 grade. După data de 3 mai, regimul termic va fi în uşoară scădere, mai ales la valorile diurne, ce se vor situa, în medie, în jurul valorii de 24 de grade. În intervalul 6 – 12 mai, temperaturile vor continua să scadă uşor, spre valori normale ale acestei perioade a anului, respectiv 19-20 de grade ziua şi aproximativ 8 grade noaptea. Probabilitatea de apariţie a averselor, posibil însoţite şi de descărcări electrice, va creşte în zilele de 3, 6 şi 7 mai.

În Moldova, în intervalul 29 aprilie – 6 mai, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 25 şi 29 de grade, iar minimele nocturne vor fi de 12-14 grade. După data de 7 mai, valorile termice se vor apropia de mediile multianuale ale perioadei, respectiv 20 de grade în timpul zilei şi aproximativ 9 grade noaptea. Precipitaţiile vor fi puţine şi slabe cantitativ, dar cu o probabilitate mai mare de apariţie în zilele de 6 şi 7 mai.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, între 29 aprilie şi 6 mai, regimul termic se va menţine relativ constant, cu medii ale temperaturilor maxime de 23-24 de grade şi ale minimelor de aproximativ 14 grade. După data de 7 mai, temperaturile vor scădea cu până la 4 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru această perioadă a anului. Ploi slabe cantitativ şi pe arii restrânse sunt posibile după data de 6 mai.

În zona Munteniei, în prima jumătate a intervalului de prognoză, vremea se va menţine deosebit de caldă, cu temperaturi maxime ce vor atinge, în medie, 26-29 de grade Celsius şi minime de aproximativ 13 grade. După 7 mai, până la sfârşitul perioadei de prognoză, va avea loc un proces de răcire uşoară, care va determina un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime de 20-21 de grade şi minime în jurul a 9 grade Celsius. Ploi slabe de scurtă durată se vor semnala cu o probabilitate mai mare în zilele de 6 şi 7 mai.

În Oltenia, între 29 aprilie şi 5 mai, temperatura aerului va fi cu mult mai mare decât în mod normal în această perioadă a anului, maximele diurne atingând, în medie, 28-29 grade Celsius, iar minimele nocturne se vor situa în jurul a 14 grade. După data de 6 mai, o uşoară răcire a vremii va determina temperaturi de aproximativ 20 de grade ziua şi 10 grade noaptea, valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei. Probabilitatea de precipitaţii, mai ales averse însoţite şi de descărcări electrice, va fi mai mare după data de 5 mai, dar cu precădere în zilele de 6 şi 7 mai.

La munte, în prima jumătate a intervalului de prognoză, vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi diurne ce vor atinge, în medie, 17-20 grade Celsius şi minime nocturne de 8-10 grade. În a doua jumătate a perioadei, regimul termic va scădea, în medie, cu 6 grade, temperatura aerului apropiindu-se de cea climatologic normală pentru data din calendar. Apariţia averselor însoţite de descărcări electrice va fi mai mare după data de 2 mai, îndeosebi în intervalul 5-8 mai.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 29 aprilie – 12 mai 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.