EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

CE: Restricţiile privind utilizarea a trei pesticide dăunătoare albinelor se vor aplica de la 1 decembrie

0

Comisia Europeană (CE) va restricţiona temporar, de la 1 decembrie acest an, folosirea a trei dintre cele mai populare pesticide din cauza temerilor legate de pericolul pe care îl reprezintă acestea pentru viaţa albinelor, după ce în cadrul votului de luni statele membre nu au ajuns la o majoritate calificată pro sau contra respectivei măsuri, a anunţat CE, într-un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.

‘Deşi acum majoritatea statelor membre susţin propunerea noastră, majoritatea calificată necesară nu a fost obţinută. Decizia îi revine în aceste condiţii Comisiei. Întrucât propunerea noastră este bazată pe un număr de riscuri pentru sănătatea albinelor identificate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), CE va merge mai departe cu textul propus în următoarele săptămâni’, a declarat comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, citat în comunicat.

‘Mă angajez să fac tot posibilul pentru a mă asigura că albinele, care sunt vitale pentru ecosistemul nostru şi contribuie anual cu peste 22 de miliarde de euro la agricultura europeană, sunt protejate’, a adăugat el.

Un număr de 15 state membre au votat pentru introducerea restricţiei, opt state membre au votat împotrivă, iar alte patru ţări s-au abţinut la votul din comitetul de apel care a examinat chestiunea, după un vot neconcludent în acest sens la 15 martie, în cadrul Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală. Potrivit unor surse diplomatice europene, România se află printre statele care nu şi-a schimbat poziţia faţă de votul precendent, votând împotriva introducerii restricţiilor. Practic, au adăugat aceste surse, în comitetul de apel a existat o discuţie contradictorie asupra studiilor ştiinţifice prezentate de EFSA, unele state prezentând concluzii diferite ale unor cercetări în domeniu.

Conform propunerii CE, va fi restricţionată utilizarea a trei neonicotinoide – clotianidin, imidacloprid şi thiamethoxam – pentru tratarea seminţelor, aplicarea pe sol şi tratarea plantelor şi cerealelor pe care le folosesc albinele. În plus, singurii care vor mai avea posibilitatea să folosească aceste pesticide sunt profesioniştii din domeniu. Excepţiile vor fi limitate numai la posibilitatea de tratare a plantelor atractive pentru albine din sere şi de pe câmpuri, dar numai după înflorire.

Restricţiile se vor aplica de la 1 decembrie 2013. Imediat ce noi informaţii vor fi disponibile, şi cel mai târziu în termen de doi ani, CE va revizui condiţiile de aprobare a celor trei neonicotinoide, pentru a ţine cont de evoluţiile ştiinţifice şi tehnice, se mai menţionează în comunicatul executivului comunitar. În lipsa unui acord între statele membre, CE este abilitată să decidă singură asupra adoptării restricţiilor propuse.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.