DIICOT a trimis în judecată 25 de persoane acuzate de fraude cu carduri bancare

0

Procurorii DIICOT au trimis în judecată 25 de inculpaţi, dintre care opt în stare de arest preventiv, acuzaţi de fraude cu carduri bancare, informează un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, remis marţi.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării transfrontaliere au obţinut beneficii financiare substanţiale din activitatea de confecţionare/deţinere de echipamente artizanale destinate falsificării instrumentelor de plată electronică.

„Dispozitivele erau confecţionate pe teritoriul României, transportate prin intermediul unor firme de curierat pe teritoriile Germaniei şi Italiei şi comercializate către alte persoane, în vederea desfăşurării de activităţi de skimming. Datele cardurilor astfel obţinute erau utilizate pentru inscripţionarea de carduri blank şi ulterior pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri sau efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase la POS-uri, în state ale Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

Se mai reţine că inculpaţii au lansat atacuri de tip „phishing”, vizând clienţii şi utilizatorii legitimi ai serviciului de plată on-line Paypal, în vederea obţinerii frauduloase atât a datelor de autentificare/login (respectiv conturi de utilizatori şi parolele aferente) la nivelul platformei on-line, cât şi a datelor confidenţiale privind cardurile bancare ataşate conturilor.

O altă componentă a activităţii infracţionale a vizat inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazii unor licitaţii fictive organizate pe site-uri de profil.

„Ca modalitate concretă de operare, membrii grupării procedau la postarea pe site-urile de comerţ electronic a unor anunţuri de vânzare, având ca obiect în principal bijuterii şi ceasuri de mână de valori mari şi purtând însemnele unor mărci notorii, bunuri pe care în realitate nu le deţineau. Încasarea preţului se realiza prin conturi aferente platformei de plăţi on-line Paypal, fără ca bunurile să fie livrate părţilor vătămate”, precizează DIICOT.

Potrivit sursei citate, membrii grupării au fost sprijiniţi de către un agent de poliţie în cadrul Poliţiei sector 6 Bucureşti, care a pus la dispoziţia grupării datele de stare civilă aparţinând unui număr de 55 de cetăţeni români, obţinute prin interogarea bazei de date informatice privind evidenţa persoanelor, în scopul utilizării acestor date în cadrul activităţii infracţionale, pentru falsificarea de cărţi de identitate şi deschiderea frauduloasă de conturi bancare/conturi de paypal.

Procurorii DIICOT au cooperat în interesul soluţionării cauzei cu autorităţile judiciare din Germania, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda şi Statele Unite ale Americii. Cauza a fost trimisă spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.