EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Expoziţia-eveniment „Comorile Chinei” a fost deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României

0

Expoziţia-eveniment „Comorile Chinei”, organizată sub înaltul patronaj al Preşedinţiei şi al Guvernului, s-a deschis luni la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în prezenţa unor înalte oficialităţi.

„Expoziţia Comorile Chinei” este una mult aşteptată, împlinind aspiraţia comună a celor două popoare încă de la stabilirea relaţiilor diplomatice, a afirmat ambasadoarea Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Huo Yuzhen, subliniind că prin această expoziţie partea chineză doreşte să stimuleze colaborarea dintre cele două ţări.

Directorul general al MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a anunţat că instituţia pe care o conduce va organiza anul viitor o mare expoziţie în China, cu titlul „Comorile Românei”.

Premierul Victor Ponta a mulţumit părţii chineze pentru şansa imensă pe care o are publicul din România pentru cunoaşterea unei mari civilizaţii. El a spus că a fost în 2006 în China, la Xi’an, unde a putut vedea mormântul primului împărat chinez, Qin Shi Huang, şi unde a fost descoperită Armata soldaţilor de teracotă şi a făcut un apel către toţi tinerii să viziteze Muzeul de Istorie şi această expoziţie.

De asemenea, premierul a afirmat că îşi doreşte ca România să poată organiza în 2014 o mare expoziţie în China.

„Există o soluţie a nemuririi care este cultura”, a spus ministrul Culturii, Daniel Barbu, referindu-se la dorinţa împăratului Qin Shi Huang de a găsi nemurirea.

Dong Baohua, director general adjunct al Administraţiei de Stat a Patrimoniului Cultural din Republica Populară Chineză, care a făcut o prezentare a expoziţiei, a apreciat drept cel mai mare mare eveniment expoziţional chinez în România.

La eveniment au mai fost prezenţi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă a Senatului, Georgică Severin, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, oameni de cultură, ziarişti.

Expoziţia-eveniment „Comorile Chinei”, organizată în colaborare cu Centrul Naţional de Schimb de Patrimoniu Cultural din Republica Populară Chineză, va fi deschisă la MNIR în perioada 30 aprilie – 1 august, timp în care muzeul va avea un program de vizitare extins, fiind deschis de marţi până duminică, între orele 10,00 – 18,00 iar în ultima sâmbătă a fiecărei luni programul se va prelungi până la ora 22,00.

Expresia unui demers major de diplomaţie culturală şi, deopotrivă, un eveniment muzeal de referinţă având drept coorganizatori Muzeul Palatului, Muzeul din Shanghai şi Centrul pentru Promovarea Patrimoniului Cultural din Shaanxi, expoziţia „Comorile Chinei” este organizată de MNIR, în parteneriat cu Art Exhibition China, sub egida Administraţiei de Stat a Patrimoniului Cultural din Republica Populară Chineză, a Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti şi a Ministerului Culturii din România.

România, care a asigurat un buget de 600.000 de euro pentru pregătirea expoziţiei, este prima ţară din Europa Centrală şi de Est în care este organizată expoziţia „Comorile Chinei”, o expunere de mare amploare, în care sunt prezentate seturi de artefacte de o valoare excepţională provenind din 11 muzee şi instituţii culturale din China, de la obiecte preistorice din ceramică şi jad până la bunuri culturale din secolul al XVIII-lea d. Hr.

Epoca Bronzului, Unificarea Chinei, Drumul Mătăsii şi China Imperială sunt cei patru piloni pe care este structurată expoziţia.

Pe lângă aceste capodopere de o valoare excepţională, expoziţia va cuprinde şi vase neolitice, cu o vechime de câteva mii de ani, vase din bronz, celebre în lume pentru calitatea şi valoarea lor extraordinare, bunuri culturale legate de istoria Drumului Mătăsii şi artefacte referitoare la istoria modernă a Chinei.

Dintre obiectele care vor fi prezentate în premieră în România fac parte faimoşii soldaţi din Armata de teracotă, parte a inventarului funerar al împăratului Qin Shi Huang, piese aparţinând celebrului sit arheologic de la Xi’an, dar şi porţelanuri aparţinând Familiei Imperiale Chineze.

În perioada în care expoziţia este deschisă publicului la MNIR, se vor aplica noi condiţii şi tarife de acces, diferite de cele de până acum: costul unui bilet care include vizitarea expoziţiilor „Comorile Chinei”, „Tezaur Istoric”, „Lapidarium-Copia Columnei lui Traian” şi a expoziţiilor temporare va fi de 25 lei pentru adulţi, 15 lei pentru elevi, studenţi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi.

De asemenea, un bilet pentru pachet familial, care include doi adulţi şi maximum trei copii cu vârsta până în 18 ani, va costa 50 lei. Totodată, în această perioadă, va exista şi opţiunea „acces rapid” în muzeu – 50 lei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.