Ministrul Agriculturii: Tranzitul prin Turcia cu carcasă de ovine va fi reluat de la 1 mai

Tranzitul prin Turcia cu carcasă de ovine va fi reluat de la 1 mai, însă discuţiile vor continua cu oficialii turci pentru deblocarea tranzitului şi pe celelalte componente de produse, a declarat, marţi,ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„Deblocarea tranzitului de carcase de ovine care să nu conţină materiale cu risc de scrapie a devenit o certitudine, dar vom continua discuţiile astfel încât şi celelalte componente de produse să fie deblocate la tranzit. Cel mai important lucru este faptul că există deschidere politică din partea Turciei de a rezolva unele bariere tehnice care mai sunt în acest moment. (…) Practic, de mâine (1 mai -n.r.) producătorii români pot relua prin Turcia tranzitul de carcasă către ţările arabe”, a spus Constantin.

Acesta a precizat că în perioada imediat următoare se vor constitui grupuri de lucruri comune între autorităţile române şi cele din Turcia, iar din luna septembrie, după publicarea judeţelor în care scrapia nu este activă, să poate fi reluate şi exporturile pe această piaţă.

„În perioada imediat următoare se vor se vor constitui grupuri de lucrur de la Ministerul Agriculturii şi de la Autoritatea Veterinară din Romania şi din Turcia care vor continua discuţiile, astfel încât să putem debloca tranzitul şi pentru alte produse din specia ovină şi caprină. O a doua concluzie, în urma discuţiilor, se referă la judeţele care vor putea să exporte şi să realizeze tranzitul din Turcia cu alte produse, însă numai din luna septembrie, când Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) va publica judeţele care nu prezintă pericol de scrapie şi din informaţiile pe care le avem sunt 19 judeţe. Pe măsură ce rezolvăm problemele se vor alătura şi alte judeţe pentru că aplicăm principiul de regionalizare, astfel încât să putem permite producătorilor din România să tranziteze Turcia, dar şi să exporte pe această piaţă”, a mai adăugat şeful MADR.

Potrivit sursei citate, România va semna cât de curând un acord de cooperare cu Turcia pentru deblocarea tuturor problemelor dintre cele două ţări pe acest sector, acesta având loc în momentul vizitei efectuate de premierul român în Turcia.

„Vom semna un acord de colaborare şi cooperare cu Turcia, probabil odată cu vizita primului ministru în această ţară, care va stabili paşii concreţi astfel încât să putem să deblocăm toate problemele şi barierele legislative”, a spus ministrul Agriculturii.

O delegaţie a României condusă de Daniel Constantin se află marţi într-o vizită oficială în Turcia pentru a continua negocierile cu partea turcă în ceea ce priveşte restricţiile privind importul şi tranzitul animalelor vii din specia ovină şi bovină în şi prin acestă ţară.

Alături de şeful MADR se află şi secretarul de stat în MADR, Achim Irimescu, care în pregătirea acestei vizite, împreună cu o delegaţie a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), s-a deplasat în data de 16 aprilie 2013 la Ankara, unde a participat la o reuniune de lucru pe aceeaşi temă cu o delegaţie a Ministerului Alimentaţiei, Agriculturii şi Creşterii Animalelor din Turcia, condusă de Kutbettin Arzu, ministru adjunct.

Potrivit MADR, România a purtat o serie de discuţii la Bruxelles cu Paola Testori Coggi, director general al DGSANCO, Comisia Europeană susţinând demersurile şi poziţia României în cadrul negocierilor cu Turcia.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne, au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Ciobanii români se plâng că nu pot exporta oi şi carne de oaie în Turcia din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – EST).

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), scrapia este o boală degenerativă şi fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor, fiind produsă de un agent infecţios, dar care nu este periculoasă pentru om. Apariţia acestei boli şi gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii şi oprirea răspândirii acesteia.

În România sunt active în prezent 11 focare de scrapie, din care cinci focare au fost confirmate în anul 2012, acestea fiind în curs de eradicare şi şase au fost confirmate în anul 2013. În perioada 2002-2013, boala a fost confirmată la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete.

Anul trecut au fost confirmate 12 focare de scrapie, cu 76 de ovine pozitive, pentru eradicarea acestor focare fiind sacrificate 4.548 ovine.

Turcia este primul partener economic al României din afara Uniunii Europene şi din cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale ale României, respectiv a patra piaţă pentru exportul României.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.