EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

O nouă metodă de diagnosticare precoce a cancerului

0

Câţiva oamenii de ştiinţă din Letonia sunt pe punctul de a inventa un test de sânge non-invaziv pentru depistarea precoce a cancerului gastric. Această boală este adesea depistată atunci când este prea târziu pentru a mai fi tratată.

După şase ani de cercetare minuţioasă, oamenii de ştiinţă de la Centrul de Studii şi Cercetare Biomedicală din Riga, capitala Letoniei sunt pe punctul de a-şi vedea roadele muncii lor, scrie Dw.de. Anul trecut au făcut una dintre cele mai importante realizări în domeniul ştiinţei din Letonia – au venit cu un pas mai aproape spre inventarea unei noi metode de diagnosticare a cancerului gastric în stadiile sale iniţiale, înainte de a fi prea târziu pentru tratament.

Aşadar, ei au descoperit autoanticorpii care pot lucra împotriva antigenilor tumorali asociaţi cancerului gastric.

Anticorpii identifică elementele străine prin intermediul antigenilor – substanţe care provoacă sistemul imunitar să reacţioneze la obiecte necunoscute.

Aceşti antigeni stau la baza studiului publicat în International Journal of Cancer, la începutul acestui an.

 

  • În căutarea imunităţii

„În prima etapă am încercat să identificăm aşa-numitul imunom al cancerului”, spune Aija Linē, cercetărorul şef al Centrului de Studii şi Cercetare Biomediclă din Letonia. “Practic, acesta este un set de antigeni pe care sistemul imunitar uman îi poate recunoaşte şi poate produce anticorpi împotriva lor”.

Aija Linē şi echipa sa de cercetători au încercat iniţial să descopere toţi antigenii asociaţi cu diferitele tipuri de cancer. Apoi s-au concentrat pe cancerul gastric.

Până în prezent, ei au obţinut mai mult de 1500 de antigeni. Toţi aceşti antigeni sunt ţinuţi într-o bază de date specială. „Am identificat un set de 45 de antigeni”, spune Linē. „Dacă vom identifica autoanticorpii împotriva acestor 45 de antigeni, vom avea o eficienţă mult mai mare în lupta împotriva cancerului”.

Astfel, într-un grup cu 100 de pacienţi suferinzi de cancer gastric, cercetătorii pot identifica în mod corect 60 de cazuri.

  • Cum funcţionează acest test?

Totul începe odată ce ajungeţi la medic; acesta va lua o mostră de ţesut tumoral în timpul intervenţiei chirugicale pe care o va face. Mostra este trimisă apoi la un laborator unde vor fi extrase datele sale genetice. Pentru a face acest lucru, biologii folosesc diferite teste de laborator, dispozitive de înaltă tehnologie şi calcule ştiinţifice pentru a găsi autoanticorpii.

 

  • Niciun glonţ magic împotriva cancerului

Rezultatele analizei sunt afişate pe computerul laboratorului, prin intermediul unui microscop şi a unui scaner special.

Aceasta este o imagine cu un şablon ce conţine multe locuri (pete) verzi şi roşii de diferite grade de intensitate. Ele dezvăluie modul în care sistemul imunitar reacţionează la cancerul gastric. „Fiecare dintre aceste căsuţe reprezintă un antigen singur”, spune Linē. Ea explică faptul că, dacă în şablon se regăsesc pete luminoase roşii, ele pot spune că serul pacientului respectiv are anticorpi împotriva antigenilor tumorali asociaţi. „Nu am vedea niciodată aceste reacţii faţă de antigeni în testele de rutină de sănătate”.

Linē şi echipa sa de cercetători cred că studiul lor asupra atutoanticorpilor le va permite să inventeze un test de sânge simplu, non-invaziv pentru depistarea cancerului gastric.

Cancerul de stomac tinde să fie detectat în stadiile sale avansate – atunci când este prea târziu pentru a mai putea fi tratat. În mod normal, medicii folosesc endoscopia – o procedură complicată şi costisitoare în timpul căreia un tub subţire, cu o o cameră minusculă, este introdus în corpul pacientului. De asemenea, există testul pepsinogen – un test de sânge făcut pentru gastrita cronică atrfofică, însă acest test nu arată toate tumorile din stomac.

 

  • Riscul de cancer, tot mai extins

Potrivit Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, cancerul gastric este cea de-a patra cea mai răspândită formă de cancer din lume.

„Letonia are o rată foarte ridicată de cancer gastric”, spune Mârcis Leja, gastroenterologist la Spitalul Clinic Universitar de Est din Riga. „În fiecare an, în jur de 600 de oameni se îmbolnăvesc în Letonia”.

Leja, precum şi alţi cercetători, spun că este nevoie urgentă pentru ţări ca Japonia, Coreea, America Latină şi ţările baltice de a avea o metodă simplă de screening (test de prevenţie – are ca scop diagnosticarea bolii în stadii în care aceasta poate fi videcată), unde incidenţa cancerului de stomac este foarte mare.

Rolando Herrero, şeful Grupului de Implementare şi Prevenţie al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, spune că cercetătorii letoni au făcut o importantă descoperire. El spune, de asemenea, că este prea devreme pentru a spune dacă această descoperie va rezolva toate problemele. „Cel mai important lucru este să ne asigurăm că, la nivelul populaţiei, atunci când acest test este aplicat pe un număr mare de oameni, va fi capabil să detecteze cancerul timpuriu prezent în acei oameni”, spune Herrero. „Acest lucru va necesita un studiu complex, diferit faţă de ceea ce am făcut până acum, care poate fi destul de costisitor”, conchide Herrero.

Traducere şi editare: Ecaterina Pop

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.