Operatorii din agricultură ecologică cer suplimentarea fondurilor alocate pentru producătorii aflaţi în perioada de conversie

0

Operatorii din agricultură ecologică au cerut autorităţilor suplimentarea fondurilor alocate pentru sprijinirea producătorilor aflaţi în perioada de conversie, în cadrul unei întâlniri cu secretarii de stat Achim Irimescu şi Daniel Botănoiu, desfăşurate luni la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, remis luni , scopul întâlnirii l-a constituit discutarea nevoilor şi dificultăţilor cu care se confruntă operatorii din agricultura ecologică, fiind înaintate şi o serie de propuneri la problemele sesizate. Întrucât România are un mare potenţial natural şi uman pentru agricultura ecologică, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au declarat că vin în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă operatorii, pentru a susţine şi încuraja dezvoltarea acestui sector unde România are şanse reale să devină un jucător competitiv pe o piaţă internaţională, ce înregistrează creşteri superioare altor sectoare.

Astfel, la propunerea reprezentanţilor sectorului de a suplimenta alocarea financiară aferentă anului 2013, reprezentanţii MADR au fost de acord cu identificarea unei soluţii privind majorarea plafonului alocat prin HG 759/2010, pentru sprijinirea producătorilor aflaţi în perioada de conversie.

Totodată, în situaţia în care o eventuală modificare a Regulamentului 73/2009, va permite introducerea unei perioade de tranziţie aferentă anului 2014, MADR conform propunerii Bio România va înainta Comisiei Europene o notificare privind plafonarea acestei forme de sprijin la ferme de maxim 20 de hectare.

De asemenea, MADR aşteaptă clarificările Comisiei Europene cu privire la Măsura 214, Agricultură Ecologică, în funcţie de care va modifica legislaţia naţională.

În cadrul acestei întâlniri au mai fost discutate ordinul cu privire la sancţiunile acordate beneficiarilor din agricultură ecologică, prelungirea termenului de înregistrare a operatorilor din agricultură ecologică, precum şi nivelul plăţilor naţionale directe complementare.

Participanţii la discuţii au stabilit că o nouă întâlnire pe această temă va avea loc în perioada 10-15 mai 2013.

Ministrul Agriculturii a declarat în luna februarie că sectorul producţiei bio va fi sprijinit în 2013 cu cinci milioane de euro, sumele provenind din fondurile europene de garantare agricolă (FEGA).

„Până în prezent, România a sprijinit sectorul producţiei bio cu plăţi din fondurile europene de garantare agricolă de trei milioane de euro, dar acestea au crescut în 2013 la cinci milioane de euro. Este o creştere importantă pentru sector, dar insuficientă pentru amploarea sectorului în momentul de faţă şi pentru ceea ce va urma după 2014”, a spus şeful MADR, în data de 11 februarie 2013.

Agricultura ecologică din România are în prezent un ritm de creştere anuală de 23%. Dacă în anul 2010 existau 3.155 de operatori în sectorul de agricultură ecologică, în 2011 numărul acestora a crescut de trei ori, pentru ca în 2012 acesta să crească de 11,8 ori, fiind înregistraţi 26.736 de operatori implicaţi în producţia, procesarea şi comercializarea produselor ecologice. În ceea ce priveşte sectorul de produse procesate, în anul 2012 s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de procesatori, de la 48 unităţi în anul 2007 la 103.

La capitolul suprafeţelor exploatate în sistem ecologic, dacă în 2007 suprafaţa totală cultivată după metoda de producţie ecologică a fost de 131.448 hectare (din care 46.865 suprafaţă în conversie şi 84.585 suprafaţă certificată ecologic), la nivelul anului 2012 aceasta se ridica la 450.000 de hectare, culturile din flora spontană fiind colectate de pe circa 520.000 de hectare. În 2012, suprafeţele în sistemul ecologic au crescut cu 45% faţă de anul 2011, reprezentând circa 3,38% din totalul suprafeţei agricole utilizate a României.

Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică „Bio România”, consumul intern de produse ecologice certificate reprezintă doar 2% din totalul alimentelor consumate, deşi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural românesc pot fi clasificate ca fiind naturale şi ecologice.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.