Preşedintele FIJ, Jim Boumelha: Jurnalismul, în lume, trebuie reinventat

Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Jim Boumelha, consideră că jurnalismul ar trebui reinventat, în condiţiile în care revoluţia internetului a dus la declinul presei tradiţionale.

„Jurnalismul digital face ca ziarele şi televiziunile să înceapă să dispară. Accesul la internet este gratuit şi facil. Revoluţia internetului a ajutat, practic, la declinul presei tradiţionale. Jurnalismul, în lume, trebuie reinventat”, a afirmat Jim Boumelha, la dezbaterea „Presa în criză. Modele de business în instituţiile media” organizată pe 26 aprilie de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, potrivit unui comunicat al Departamentului de Comunicare al FRJ MediaSind.

Boumelha a vorbit despre influenţa crizei economice asupra existenţei şi evoluţiei mass-media, criza mijloacelor de comunicate în masă fiind, în opinia sa, accelerată de cea economică şi apărând cu mult timp înaintea acesteia.

El a abordat şi subiectele susţinerii financiare a instituţiilor de presă şi modificărilor ce se impun a fi făcute în legislaţie în cazul instituţiilor publice media, subliniind că Guvernul are datoria să sprijine jurnalismul.

Potrivit lui Boumelha, există şanse foarte mari de reuşită pentru jurnalismul care se practică în România. „Observăm cum ziare care luptă să supravieţuiască au îmbrăţişat varianta digitală. Am observat entuziasmul şi oameni care doresc să investească în viitorul presei din România”, a spus Jim Boumelha, potrivit comunicatului.

La rândul său, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, Georgică Severin (PSD), a afirmat că presa din România trece printr-o criză generată de cea economică şi a apreciat că există o criză structurală determinată de digitalizarea presei.

Citeste si:  De ce oamenii cedează psihic? Pentru că o întreagă industrie lucrează la asta!

Directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a vorbit despre modificările legislative care ar trebui operate în ceea ce priveşte funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă, subliniind că discuţiile ar trebui purtate fie către o finanţare completă de către stat a instituţiei de presă, fie către o relaxare a legislaţiei.

Preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac, a prezentat soluţiile propuse de FRJ MediaSind, Patronatul Presei din România, Active Watch, Sindicatul Unit al Salariaţilor din Societatea Română de Radiodifuziune, Sindicatul Liber al Salariaţilor din Regia Autonomă Monitorul Oficial, Sindicatul 2002 al Salariaţilor din Societatea Română de Televiziune, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti din Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Federaţia Artiştilor Interpreţi din România şi alte organizaţii ale societăţii civile pentru rezolvarea problemelor din mass-media, soluţii care au fost transmise premierului Victor Ponta şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.

Prin acest demers, organizaţiile societăţii civile au solicitat eliminarea din strategia naţională de apărare a ţării a prevederilor referitoare la vulnerabilitatea presei la siguranţa statului, depolitizarea conducerilor instituţiilor publice din mass-media, modificarea HG nr. 1260/2011 pentru ca sectoarele ‘Mass-Media’ şi ‘Cultură’ să fie considerate sectoare distincte ale economiei naţionale, astfel încât jurnaliştii să nu piardă drepturile obţinute prin contractul colectiv din mass-media, clauza de conştiinţă, Codul deontologic etc., modificarea Legii de organizare a ANP AGERPRES pentru ca salariaţii acestei instituţii să primească aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi angajaţi din mass-media, modificarea legislaţiei muncii pentru deblocarea funcţionării dialogului social, anchetarea conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune pentru abuzurile săvârşite împotriva conducerii unui sindicat al instituţiei, acordarea industriei de media a aceloraşi facilităţi fiscale existente în Uniunea Europeană, redeschiderea reţelei de distribuţie RODIPET şi altele.

Citeste si:  Conservatorii britanici vor forţa BBC să facă publice salariile vedetelor sale

Prezent la dezbatere, preşedintele – director general al SRTV, Claudiu Săftoiu, a menţionat că vizează amendarea legislaţiei referitoare la instituţiile media publice, apreciind că există prevederi care le împovărează. El a susţinut că Televiziunea Publică se îndreaptă într-o direcţie bună.

„TVR nu mai are nevoie de ajutorul statului ca să se susţină. Suntem stabilizaţi financiar şi economic în acest moment. Avem un deficit enorm, pe care însă îl putem plăti prin reeşalonarea datoriilor”, a spus preşedintele-director general, potrivit comunicatului.

Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, a arătat că modificarea legislaţiei privind finanţarea şi statutul angajaţilor instituţiilor de presă ţine de voinţa politică. ‘Ar fi bine să discutăm despre rolul statului în mass-media. Există probleme de legislaţie în AGERPRES şi de arhitectură legislativă în SRR şi SRTV’, a opinat ea. De asemenea, aceasta a afirmat că observă o modificare a raporturilor în relaţia dintre angajat şi angajator, în defavoarea jurnalistului, precum şi o reducere a protecţiei liderilor sindicali.

Citeste si:  ActiveWatch critică atitudinea primarului băimărean şi pe cea a preşedintelui CJ Brăila în relaţia cu presa

Preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei – ActiveWatch, Mircea Toma, a subliniat că prioritar pentru instituţiile media este consolidarea acestora şi independenţa editorială, evidenţiind necesitatea depolitizării acestor instituţii publice de media.

‘Politicile de media sunt făcute de stat, de guvern şi de autorităţile locale. TVR, Radio publice sunt vocea guvernării sau nu? Iar dacă se acceptă acest lucru se poate ajunge la aceeaşi situaţie ca în Italia, unde presa lui Berlusconi controlează agenda publică’, a afirmat preşedintele Active Watch.

Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Artiştilor Interpreţi din România, a susţinut necesitatea separării sectorului Cultură de Mass-Media pentru ca salariaţii şi angajatorii din aceste importante domenii de activitate ale economiei naţionale să-şi poată negocia, în mod legal, drepturile şi obligaţiile.

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor este cea mai mare organizaţie a jurnaliştilor din lume, reprezentând peste 600.000 de jurnalişti din peste 117 state. Din anul 1926, FIJ luptă pentru drepturile sociale şi profesionale ale jurnaliştilor din toate sectoarele mass-media – ziare, radio, televiziune, online sau agenţii. FIJ vorbeşte în numele jurnaliştilor în cadrul Naţiunilor Unite, iar prin grupul său european, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, reprezintă jurnaliştii în Parlamentul European şi Comisia Europeană. FIJ îşi are sediul la Bruxelles şi are birouri regionale la Caracas, Dakar şi Sydney. Preşedinte al FIJ este Jim Boumelha, ales pentru al doilea mandat consecutiv.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close