Rata şomajului se menţine la 6,7%, în martie 2013

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 6,7% în luna martie 2013, aflându-se la acelaşi nivel cu luna anterioară şi în scădere cu 0,6 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna martie 2012, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna martie din anul curent, este de 666.000 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (674.000) cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (724.000).

Citeste si:  Rata şomajului în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani

Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,9% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,4% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,2% pentru luna martie 2013 (5,5% în cazul bărbaţilor şi 4,9% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 72,2% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna martie 2013.

INS precizează că sursa datelor o constituie Cercetarea statistică asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO) care se realizează trimestrial, în conformitate cu Regulamentul Consiliului şi Parlamentului European nr, 577/1998 cu privire la organizarea unei anchete statistice selective asupra forţei de muncă în Comunitatea Europeană.

Citeste si:  INS: Industria prelucrătoare va creşte moderat, iar comerţul şi construcţiile vor scădea în această toamnă

Şomerii, conform definiţiei internaţionale (BIM), sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiţii: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

Populaţia activă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii.

Citeste si:  Prima ninsoare în Parâng şi Retezat; stratul de zăpadă este de între 5 şi 10 centimetri

Şomerii înregistraţi sunt persoanele aflate în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), care beneficiază de prevederile legislaţiei privind protecţia socială a şomerilor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close