EUR
4,85 RON
(-0.15%)
USD
4,36 RON
(+0.58%)
GBP
5,39 RON
(+0.03%)
CHF
4,53 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.38%)
BYN
1,81 RON
(+0.45%)
CAD
3,17 RON
(+0.57%)
RSD
0,04 RON
(-0.13%)
AUD
2,89 RON
(+0.66%)
JPY
0,04 RON
(+0.37%)
CZK
0,18 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.41%)

Relu Fenechiu: Toate măsurile impuse de documentele de pre-suspendare şi de încetare a plăţilor pentru POS – T sunt îndeplinite

Programul Operaţional Sectorial Transport ar putea redeveni funcţional în cel mai scurt timp, în condiţiile în care toate măsurile impuse de documentul de pre-suspendare a POS – T, dar şi cele din documentul de încetare a plăţilor pentru POS-T, sunt îndeplinite, a declarat, luni, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, Autoritatea de Audit va transmite Comisiei Europene, până cel târziu pe 13 mai, raportul cu privire la controlul pe care l-a efectuat la Autoritatea de Management.

„În iunie 2012, Comisia Europeană a dispus întreruperea plăţilor pentru Programul Operaţional Sectorial de Transport şi ni s-a impus implementarea a opt măsuri specifice. Când am ajuns la acest minister, doar una dintre acestea era în implementare, pentru restul nefiind începută. De asemenea, în ceea ce priveşte pre-suspendarea, după ce a avut loc întreruperea plăţilor, în luna decembrie POS a fost pre-suspendat. La fel, în momentul în care am ajuns în minister, nicio măsură ridicată în documentul de pre-suspendare nu era îndeplinită. Vreau să vă zic că astăzi putem spune, după ce Autoritatea de Audit şi-a încheiat controlul la Autoritatea de Management, că toate măsurile din documentul de pre-suspendare şi din documentul de încetare a plăţilor sunt îndeplinite. Autoritatea de Audit a promis că cel târziu în 13 mai va transmite CE raportul şi eu sper ca în cel mai scurt timp Comisia să ridice pre-suspendarea şi încetarea de plăţi, iar POS Transport să fie funcţional”, a spus Fenechiu.

Ministrul Transporturilor a precizat că pe 25 aprilie s-a întâlnit cu vicepreşedintele CE Johannes Hahn, cu care a avut „o discuţie aplicată, dar şi o discuţie liberă” cu privire la atragerea fondurilor europene de către România.

Relu Fenechiu declara, săptămâna trecută, la Bruxelles, că în momentul în care se va decide reluarea plăţilor, cei patru miliarde de euro vor fi folosiţi pentru ‘dezvoltarea infrastructurii conform priorităţilor pe care le avem şi proiectelor care sunt în derulare’.

De asemenea, conform unui comunicat al MT de la finele săptămânii trecute, Comisia Europeană (CE) a acceptat, cu titlu preliminar, în funcţie de stadiul tehnic de pregătire a tronsoanelor suplimentare de autostradă Sebeş-Turda şi Dumbrava-Deva, includerea lor în Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T), pentru a reduce astfel riscul pierderii finanţării europene până la finalul exerciţiului bugetar.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata