1 Mai: Circa 20.000 de croaţi au protestat la Zagreb împotriva măsurilor de austeritate

Circa 20.000 de persoane au protestat miercuri, 1 mai, la Zagreb, cu ocazia zilei de 1 mai, împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului de centru-stânga, ce nu au permis o redresare a economiei croate aflate în recesiune cvasipermanentă din 2009, a constatat o corespondentă France Presse aflată la faţa locului.

Este vorba despre cea mai mare acţiune de protest împotriva guvernului condus de Partidul Social-Democrat /SDP/, aflat la putere de la finele lui 2011, pe care manifestanţii l-au acuzat că şi-a abandonat ideologia originară şi a adoptat un model ‘neoliberal’ de gestionare a Croaţiei.

Sub sloganul ‘Modificaţi direcţia!’, manifestaţia a fost organizată de cele cinci principale asociaţii sindicale, care i-au cerut guvernului să îşi modifice politica economică şi să renunţe la măsurile de austeritate.

Produsul intern brut /PIB/ al Croaţiei a scăzut cu 2 procente în 2012. Perspectivele economice ale acestei ţări care este aşteptată să adere la Uniunea Europeană la 1 iulie rămân sumbre şi în 2013, cu o creştere economică evaluată la 0,7%. Rata şomajului a fost în februarie de 21,9%, faţă de undeva în jurul a 13% la începutul crizei economice, în ianuarie 2009.

‘Mesajul adresat guvernului este: vă acordăm o ultimă şansă pentru a schimba direcţia, pentru a stimula producţia, pentru a crea locuri de muncă şi un climat de solidaritate’, a subliniat Mladen Novosel, un lider sindical, vorbind în faţa mulţimii de oameni reunită în piaţa centrală din Zagreb după ce a defilat pe străzile din centrul oraşului.

Manifestanţii au venit în capitală din întreaga ţară, iar acţiunea lor a fost sprijinită de foarte influenta Biserică Catolică locală, de foştii combatanţi din războiul pentru independenţă al Croaţiei /1991-1995/ şi de mai multe ONG-uri locale, notează AFP.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.