O cale de a învinge bolile dependenţei: alcoolismul, fumatul, jocurile de noroc

Simţi că nu poţi trăi fără alcool, ţigări sau alte droguri? Crezi că patima jocurilor de noroc sau de calculator ţi-a acaparat viaţa? Iubeşti pe cineva care suferă de unul dintre aceste simptome?

 Centrul de consiliere şi reabilitare a persoanelor dependente de alcool şi alte droguri ce funcţionează în cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă” Iaşi poate reprezenta o speranţă pentru tine. Din anul 2004, când Centrul a luat fiinţă, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi în colaborare cu Primăria Iaşi, zeci de persoane care suferă de boala dependenţei sau de afectare codependentă şi-au găsit un răspuns şi o soluţie pentru ieşirea din criza existenţială pe care simţeau că nu o mai pot depăşi.

„Scopul nostru este să-i ajutăm pe cei afectaţi direct sau indirect de alcool şi alte droguri să-şi regăsească sănătatea fizică, mentală, emoţională şi spirituală. Întrucât considerăm că dependenţa este o boală bio-psiho-socio-spirituală, folosim metode care se bazează pe credinţă, medicină, psihologie şi ştiinţe sociale.

Pentru a oferi servicii profesionale de cât mai înaltă calitate am îmbinat elementele de bază ale spiritualităţii noastre ortodoxe cu elemente din metode internaţionale de recuperare care şi-au demonstrat eficienţa de-a lungul timpului, aşa cum este Programul Minnesota al celor 12 Paşi”, ne-a declarat doamna Antoneta Negru, coordonatorul Centrului de consiliere şi reabilitare a persoanelor dependente de alcool şi alte droguri din cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă” Iaşi.

Activităţile ce se desfăşoară în sprijinul beneficiarilor care apelează la ajutorul specialiştilor din cadrul acestui Centru sunt: consiliere individuală, evaluare psihologică, terapie de grup, sub coordonarea consilierului în adicţie şi a unui psiholog, facilitarea integrării în grupurile de egali gen „Alcoolicii Anonimi” şi Al-Anon – pentru familiile persoanelor dependente, tabere terapeutice, prezentări teoretice şi sesiuni de informare, campanii de sensibilizare a opiniei publice la fenomenul dependenţei etc.

 

  •  Obsesia băutului vine din separarea de Dumnezeu

Mulţi oameni se întreabă cum este posibil să bei sau să repeţi la nesfârşit comportamente aberante până când ajungi să-ţi distrugi sănătatea, familia, cariera.

Pr. George Aquaro, voluntar în cadrul Programului Naţional Antidrog al Bisericii Ortodoxe Române, consideră că „Obsesia băutului se datorează acelei căutări asidue a bucuriei şi păcii pe care le putem găsi numai în Dumnezeu. Pentru mulţi oameni, suferinţa vine din cauza separării de Dumnezeu, la care se adaugă vinovăţia şi ruşinea, care îi împinge către băut, ca o formă de eliberare. Oricum, odată ce această alternativă fatală este aleasă în locul unei relaţii cu Dumnezeu, mai devreme sau mai târziu îl va duce pe consumator într-un punct în care nu va mai putea să se oprească din băut chiar dacă el va vrea acest lucru. El va fi un prizonier care şi-a aruncat singur cheia eliberării lui”.

Puţini oameni cunosc faptul că alcoolismul nu este un viciu, ci o boală în adevăratul sens al cuvântului şi nu orice fel de boală, ci una incurabilă. Aceasta în condiţiile în care nu există medicamente sau terapie care să-l transforme pe dependent într-un consumator normal, echilibrat, capabil să se oprească din băut, după un pahar sau două. „Alcoolismul este o boală progresivă, fizică, mentală şi spirituală, incurabilă, marcată de obsesia de a bea, în ciuda răului fizic produs de consumul de alcool”, a explicat doamna Nicoleta Bujoreanu, psiholog în cadrul Centrului de consiliere şi reabilitare a persoanelor dependente de alcool şi alte droguri.

Întrucât este o boală a negării, de foarte multe ori îl auzim pe dependent spunând, în ciuda tuturor evidenţelor: „Eu nu sunt alcoolic, doar beau şi eu ca tot omul!”

La fel ca orice altă boală, dependenţa nu face discriminări, nu ţine cont de vârstă, sex, cultură, educaţie religioasă sau provenienţă socială. De aceea în grupurile de suport precum „Alcoolicii Anonimi” se reunesc bărbaţi şi femei de toate vârstele, proveniţi din toate mediile sociale care au acelaşi scop – împărtăşirea experienţei şi puterii de a se menţine în abstinenţă.

 

  • Dependenţa, singura maladie care nu se manifestă doar în fiinţa bolnavului

 Întrucât dependenţa este o afectare extrem de complexă, atingând atât dimensiunea fizică, psihică, socio-spirituală a persoanei, există totuşi câteva aspecte care o diferenţiază de toate celelalte boli.

„Spre deosebire de diabet, de exemplu, care este de asemenea o boală incurabilă şi necesită o schimbare a stilului de viaţă, dependenţa, cu tot cortegiul ei de simptome, nu se manifestă doar în fiinţa bolnavului, ci şi în fiinţa celor care îl iubesc, a famililei şi prietenilor. Mai exact, în aceeaşi măsură în care alcoolicul este dependent de substanţă, familia sa este adesea la fel de dependentă de situaţia creată de alcoolismul unuia dintre membri. Ei îşi adaptează întreaga viaţă şi, mai mult, întreaga înţelegere a vieţii pentru a-l schimba pe alcoolic”, a punctat doamna Alina Ungureanu, consilier adicţii în cadrul Centrului.

Prin aceasta, ei favorizează perpetuarea viciului, devenind într-un fel susţinători ai consumului, care, fie fac din băutul compulsiv un motiv de scandal, învinovăţiri şi frustrări, fie neagă, ignoră sau evită problema. În special copiilor cu un părinte dependent acest stil de viaţă pervertit li se pare „normal”, întrucât este singurul pe care îl cunosc. Astfel, alcoolicul este dependent, iar familia sa este codependentă de alcool, alături de alcoolic.

Afectarea „codependentă” a fost identificată, pentru prima dată, cu câteva decenii în urmă, în contextul în care specialiştii se străduiau să-i ajute pe alcoolici şi familiile lor. Întemeietorii organizaţiei Alcoolicii Anonimi au observat că alcoolicii prezintă câteva trăsături comune: sunt extrem de înverşunaţi împotriva lui Dumnezeu, sunt rebeli şi, în acelaşi timp, dependenţi de cei din jurul lor ca nişte copii.

„Persoana afectată de codependenţă este atât de captivată de celălalt, încât sentimentul identităţii personale este grav diminuat, copleşit de personalitatea, comportamentul şi problemele dependentului. Ţin să menţionez faptul că afectarea codependentă apare nu doar în famiile alcoolicilor, ci în majoritatea familiilor disfuncţionale care s-au confruntat cu o formă de dependenţă, în general,”, a mai explicat psiholog Nicoleta Bujoreanu.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.