Ministerul Mediului va organiza o dezbatere publică pe tema gazelor de şist

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice va organiza în curând o dezbatere publică pentru a face clarificări în legătură cu exploatarea gazelor de şist.

‘Vom organiza în următoarele săptămâni o dezbatere publică pentru a explica într-un mod cât se poate de transparent care sunt beneficiile unei asemenea investiţii şi pentru a face clar anumite precizări din punctul de vedere al mediului. Există etape distincte în cadrul acestui proces – cea de explorare, de căutare, şi cea de exploatare – de extragere’, a declarat joi, la Murighiol, judeţul Tulcea, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb.

Oficialul guvernamental a adăugat că pentru prima etapă a procesului de exploatare nu este nevoie de o evaluare a impactului de mediu.

‘Pentru faza de explorare nu este nevoie de nici un fel de studiu, pentru că în România explorarea se face de 150 de ani, tehnologia aferentă fiind cea legată de explorarea gazelor convenţionale’, a conchis ministrul Rovana Plumb.

Ministerul Mediului a dat avize unor companii străine pentru explorarea gazelor de şist în regiunea Dobrogea, a anunţat luni, la Constanţa, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, care a adăugat că prima etapă a procesului de exploatare a gazelor de şist poate dura cinci ani.

„Ca să ajungem la exploatare trebuie să vedem dacă avem această resursă şi unde o avem. Da, am dat avize pentru Dobrogea, pentru că nu există niciun fel de risc. (…) Se tratează cu foarte mare seriozitate, este clar că privind explorarea, tehnologia utilizată nu există riscuri în ce priveşte mediul, niciun fel de transfer în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, respectiv infestarea pânzei freatice, pentru că nu se utilizează tehnica de fracturare hidraulică. Probabil că trebuia să se explice mai de mult acest lucru. Dacă s-ar fi explicat, probabil că şi modul în care era recepţionată această investiţie era altfel făcută. Dar avem nevoie de aceste explorări”, a declarat la Constanţa, pe data de 29 aprilie, ministrul Rovana Plumb.

Potrivit sursei, Bulgaria a început partea de prospecţiune cu privire la gazele de şist şi, exploatarea gazelor de şist fiind una dintre soluţiile statelor membre UE pentru dobândirea independenţei energetice.

Ministrul Mediului a participat, joi, în judeţul Tulcea, la o acţiune de igienizare a unei zone strict protejate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.