EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Metale care respiră

Clădirile moderne, cu ferestre din podea până în tavan, oferă privelişti spectaculoase, dar, totodată, necesită multă energie pentru răcire. Doris Kim Sung ne arată pe Ted.com cum lucrează cu bimetale termice, materiale „inteligente” care se comportă la fel ca epiderma umană, sunt dinamice şi sensibile, protejează încăperile de lumina soarelui şi împrospătează aerul.

Înainte să fie inventat aerul condiţionat, clădirile aveau ziduri groase, perfecte pentru izolare. Păstrează interiorul răcoros vara şi cald iarna, iar ferestrele mici limitează transferul de temperatură între interior şi exterior. În anii ’30, odată cu inventarea sticlei de geam, oţelului laminat şi producţiei în masă, am putut face geamuri de la podea la tavan, cu vedere neobstrucţionată, aducând cu ele dependenţa ireversibilă de aerul condiţionat mecanizat pentru răcirea spaţiilor încinse de soare.

Cu timpul, clădirile au devenit tot mai înalte şi mari, tehnicile de construcţie mai bune, iar sistemele mecanice s-au mărit, necesitând cantităţi uriaşe de energie. Eliberează multă căldură în atmosferă, tocmai de aceea zonele urbane sunt mai fierbinţi decât zonele rurale adiacente. Cu toate astea, când nu este curent nu putem deschide ferestrele, iar clădirile sunt de nelocuit şi trebuie evacuate până când aerul condiţionat porneşte din nou. În intenţia noastră de a face clădirile independente energetic, nu putem face asta doar creând sisteme mecanice tot mai eficiente.

Dacă ne inspirăm din biologie, pielea umană este organul care reglează natural temperatura corpului ,e prima linie de apărare a corpului. Are pori, glande sudoripare, care conlucrează foarte dinamic şi eficient. Doris Kim Sung propune ca „pielea” clădirilor să fie cât mai asemănătoare cu cea umană, devenind astfel mai dinamică, mai sensibilă şi diferenţiată, în funcţie de unde se află.

Proiectul constă în laminarea a două metale diferite, care nu necesită nicio comandă şi n-au nevoie de energie.Cei doi coeficienţi de dilatare fiind diferiţi, când e încălzită, o parte se va dilata mai repede decât cealaltă, rezultând o acţiune de curbare la temperatură şi permite aerului să fie ventilat prin sistem. Putem calibra fiecare fâşie pentru a fi specifică locaţiei sale, unghiului soarelui şi putem controla cum se curbează.Acest proiect are multe implicaţii şi aplicaţii viitoare în arhitectură.

De asemenea se vor dezvolta şi nişte componente pentru piaţă. De exemplu, unui geam termopan îi va fi „infiltrat” între cele două bucăţi de sticlă, un sistem bimetal termic. Când razele soarelui lovesc stratul exterior şi încălzesc cavitatea interioară, bimetalul termic începe să se curbeze şi va bloca parţial accesul soarelui în anumite zone ale clădirii sau complet, dacă e necesar.

Pe o clările înaltă, unde panourile urcă 40 de etaje de la parter, întreaga suprafaţă poate fi diferenţiată în momente diferite ale zilei în funcţie de strălucirea soarelui pe suprafaţă.

Putem folosi materialele ” inteligente” în construcţia caselor. Când te-ai săturat să deschizi şi să închizi obloanele zi după zi, când eşti în vacanţă şi nu e nimeni acasă să închidă şi să deschidă aerul condiţionat sau dacă se ia curentul şi nu aveţi electricitate, aceste bimetale termice vor lucra în continuare, eficient, la nesfârşit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata