46,7% dintre români cred că mandatul preşedintelui şi al Parlamentului ar trebui să înceapă şi să se încheie în acelaşi timp

Mandatul preşedintelui şi al Parlamentului ar trebui să înceapă şi să se încheie în acelaşi timp, consideră aproape jumătate dintre români, potrivit unui sondaj INSCOP dat publicităţii miercuri.

Întrebaţi dacă mandatul preşedintelui şi al Parlamentului ar trebui să înceapă şi să se încheie în acelaşi timp, 46,7% dintre respondenţii sondajului au răspuns afirmativ, în timp ce 31,3% negativ iar 22% au spus că nu ştiu sau nu au răspuns.

Referitor la atribuţiile preşedintelui, 37% dintre români afirmă că acestea ar trebui să rămână la fel, 22,5% – să scadă, 22,2% – să rămână la fel şi 18,3% au spus că nu ştiu sau nu au răspuns la întrebare.

În ceea ce priveşte rolul Parlamentului, 40,4% dintre români cred că ar trebui să rămână la fel, în timp ce 21,4% consideră că ar trebui să scadă, iar 20,1% – să crească. La întrebarea privind rolul Legislativului 18,1% nu au răspuns sau au răspuns „nu ştiu”.

Cu privire la Guvern, 39,4% dintre români sunt de părere că dreptul acestuia de a emite ordonanţe de urgenţă ar trebui să fie strict limitat, 32,7% susţin că ar trebui să rămână la fel şi iar 27,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

77,5% dintre respondenţi sunt de părere că vârsta privind dreptul de vot ar trebui să rămână la fel, 12,2% – să crească, 6,7% – să scadă, iar 3,5% nu ştiu sau nu au răspuns la această chestiune.

În privinţa temelor care ar trebui modificate sau adăugate la revizuirea Constituţiei, majoritatea respondenţilor – 60,9% – optează pentru prevederi privind economia. Pe de altă parte, 14,1% dintre români consideră că legea fundamentală nu ar trebui modificată sau să i se adauge prevederi privind economia.

Românii optează în număr mare şi pentru prevederi privind protejarea mai bună a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, 57,5% afirmând că acestea ar trebui adăugate Constituţiei, iar 16,6% având o opinie contrară.

Totodată, prevederile privind mediul înconjurător şi sănătatea publică sunt vizate de 56,8% dintre respondenţi iar cele referitoare la problemele sociale – de 56,6%.

51% dintre români optează pentru modificarea atribuţiilor şi raporturilor dintre preşedinte, Guvern şi Parlament, în timp ce 17% spun că aceste prevederi nu ar trebui schimbate în Constituţie.

Pe de altă parte, 49% consideră că ar trebui modificate în viitoarea Constituţie prevederile referitoare la relaţiile statului român cu Uniunea Europeană, 46,8% susţin revenirea la mandatului preşedintelui de patru ani, 32% – introducerea regiunilor ca unitate administrativ-teritorială, introducerea votului obligatoriu – tot 32%.

Sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” a fost realizat, în perioada 20-28 aprilie, de INSCOP Research la comanda „Adevărul”, pe un eşantion de 1.050 persoane reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Chestionarele au fost aplicate în 39 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 76 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).

Pachetul de întrebări dedicat revizuirii Constituţiei a fost elaborat în colaborare cu Forumul Constituţional.

Eroarea maximă admisă a datelor sondajelor este de 3%, la un grad de încredere de 95%.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.