EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

În curând ni se va lua şi dreptul de a ne opune exploatării gazelor de şist

Într-un moment când tot mai multe state îşi manifestă reticenţa cu privire la exploatarea gazelor de şist, Uniunea Europeană le pregăteşte ţărilor membre o nouă surpriză otrăvită, mergând pe actuala linie a limitării dreptului de suveranitate naţională, în folosul marilor companii.

Dan Bărboi

Mai precis, este vorba de negocierile actuale privind încheierea unui controversat Acord Economic şi Comercial Comprehensiv (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) între UE şi Canada, care va avea mai multe prevederi în flagrantă contradicţie cu drepturile omului, dar şi cu suveranitatea statală.

Primele semnale de alarmă au fost trase anul trecut de internauţi, care au observat că proiectul acordului conţine mare parte din prevederile nedemocratice privind dreptul de proprietate intelectuală, care ar fi trebuit legiferate prin defuncta iniţiativă ACTA.

Iată că, la un an după această primă controversă, proiectul de acord în cauză revine în atenţia publicului prin limitările pe care le aduce unui alt drept considerat fundamental, până acum: dreptul fiecărui stat de a decide dacă să permită sau nu exploatarea gazelor de şist pe teritoriul său.

Pe scurt, dacă acordul economic UE-Canada va fi semnat în forma sa actuală, el le va da investitorilor dreptul de a contesta în instanţă o eventuală interdicţie decisă de autorităţile unui stat privind exploatarea gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice.

 

 • Un raport neliniştitor

Un raport dat publicităţii luna trecută de trei ONG – Corporate Europe Observatory, The Council of Canadians şi Transnational Institute – analizează dezbaterea publică asupra fracţionării hidraulice în opoziţie, interesul companiilor firmelor canadiene care explorează şi exploatează gazele de şist în Europa, şi impactul clauzei de protecţie a investiţiilor propusă prin proiectul acordului CETA.

Documentul elaborat de cele trei ONG examinează, ca studiu de caz, un proces intentat statului canadian de compania Lone Pine Resources Inc., care încearcă astfel să ridice un moratoriu asupra fracţionării hidraulice şi, în acelaşi timp, să obţină compensaţii financiare importante din parte autorităţilor canadiene. Dacă mecanismul de soluţionare a disputelor prevăzut de acordul CETA va fi adoptat, această situaţie se va repeta şi în Europa, iar guvernele care se vor opune exploatării gazelor de şist ar putea fi obligate de instanţă nu numai să anuleze interdicţia, dar şi să plătească sume importante firmelor de gaze, avertizează autorii raportului.

 

 • Ţări care au adoptat o poziţie fermă

Nu mai este o noutate pentru nimeni că exploatarea gazelor de şist prin fracturarea hidraulică a rocilor subterane implică serioase riscuri de mediu, iar multe state europene şi-au manifestat reticenţa, dacă nu chiar opoziţia făţişă faţă de acest subiect.

Franţa şi Bulgaria au interzis deja această metodă de extracţie pe teritoriile lor, România, Irlanda, Cehia, Danemarca şi landul german Renania de Nord-Westfalia au adoptat moratorii până la finalizarea unor studii ştiinţifice privind efectele asupra mediului, iar Norvegia şi Suedia au declarat fracţionarea hidraulică ca fiind neviabilă economic. Mai multe proiecte în domeniu au fost deja anulate în Austria şi Suedia, cu pierderi implicite pentru firmele ce le-au iniţiat.

Totuşi, corporaţiile transnaţionale din industria petrolului şi gazelor nu sunt deloc dispuse să renunţe la veniturile uriaşe pe care le-ar aduce gazele de şist şi caută mereu noi căi prin care să lupte împotriva interdicţiilor şi moratoriilor.

În ciuda opoziţiei manifestate de opinia publică, proiecte de exploatare a gazului prin metode neconvenţionale sunt în curs de reallizare în Spania şi Polonia, iar în Franţa – deşi sub incidenţa unui moratoriu – industria gazelor încearcă să demareze proiecte similare, profitând de anumite neclarităţi legislative, afirmă autorii raportului, citaţi de corporateeurope.org.

Aceste eforturi în sprijinul dreptului fiecărui guvern de a decide propria politică de mediu sunt cu atât mai importante cu cât, în prezent, nu există un consens politic la nivelul UE privind fracţionarea hidraulică.

Singura încercare de a uniforma poziţia la nivelul Uniunii a fost făcută în septembrie 2012 de Parlamentul European, care a propus un moratoriu pe întreg teritoriul UE; totuşi propunerea a fost respinsă, fiind votată doar de o treime din parlamentarii europeni – dovedind astfel că marile corporaţii ştiu să facă lobby în mod profesionist şi foarte convingător.

Citește și
5 Comentarii
 1. alexander spune

  cind a fost vorba de interdictia de a nu mai minca mici in compozitia lor actulala au sarit toti romanii de popou in sus.

  acum , cind e vorba de viata lor si de mediul in care traiesc , ce vor face , voi tace ca vitele duse la abator ?

 2. Untul pamintului spune

  Cercurile de interese
  is toate drese.
  la fel cum dregem borsul
  cu ou cocosul.

  S- n alaiul cela mare
  carind gazul in vapoare
  in imperiul capitalist
  romanul ii contopist
  jucind tuist.

  Odata prins in cerc
  sa nu zic lantz zbantz
  banul tot intrec.
  mai apoi crantz.

  Unsi cu toate alifiile
  Scurgind cutiile
  alea craniene
  toate obscene
  Se scalda-n lighene.

  Purtata de vint minciuna
  Coapta precum capsuna.
  Inturlicata si mbirligata
  Foarte alergata.

  Usoara ca pana
  Destupind vrana.
  aratind hrana
  combinata cu terebentina
  mai ceva ca o smintina
  Din fintina.
  curgind lapte si miere
  dintr-a pamintului fiere.
  Pin la inviere.

 3. Nepottii lui Stefan spune

  se vede ca nu va place versul pur ro,poate agreeati proza;
  vezi cazul puturilor de pe vremea H.Coanda mai ales cele cu apa termala de la cca.4000 m adincime au fost inchise in totalitate deoarece erau foarte toxice(poluante)
  inca nu s-a clarificat daca circuitul electric ce raspunde pentru umbrela magnetica a Terrei se afla exact aici(la aceasta adincime)solutia H2S jucind rolul de electrolit.
  structura geologica de la Iasi la Tecuci este urmatoarea ;straturile de argila sunt inclinate N-S si toata apa este colectata intr-un lac subteran de la Muntenii de Vs pina La Muntenii de Gl.Cine garanteaza ca prin aceasta tehnologie de extractie nu se va provoca o catastrofa nu numai ecologica dar si geologica?
  ATENTIE ;acest comentariu este copiat si trimis Tribunalului International de la Haga.

 4. Mihail spune

  Uraniu Saracit e ceea ce vor ei..cu asta zisele”Gazele de Sist” plus distrugerea planetei..si Tarii Sfinte ROMANIA!!! :-J SPUNETI NU MANIPULARII,GAZELOR DE SIST,RAZBOIULUI,FRUCTELE/LEGUMELE MODIFICATE GENETIC,CARNEA INJECTATA,BUMBACUL TRATAT S.A. THE NEW WORLD ORDER IS THE ENEMY OF HUMANITY!!! 🙁 „ZAMBESTE..SI FII SCHIMBAREA PE CARE VREI SA O VEZI IN LUME!” 🙂 🙂 🙂 😡

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata