Agricultură ecologică: Construirea de iazuri şi grădini acvatice

„Înainte de a construi un iaz sau o grădină acvatică este important să ştii clar la ce va folosit. Va trebui să iei în considerare diferite lucruri, în funcţie de rolul său”, sugerează Sepp Holzer în cartea sa ” Permacultura. Ghid practic pentru agricultura la scară mică”.

 

Un iaz pentru peşte sau raci are alte cerinţe decât o grădină pentru plante acvatice sau o piscină. Desigur, funcţiile se pot combina, dar acest lucru trebuie stabilit de la început.

Exemplul cel mai bun al unui iaz funcţional, ecologic şi plăcut ochiului se găseşte în natură, deci, dacă te decizi să construieşti un iaz, ar trebui mai întâi să te uiţi bine la unul natural.

Doar aşa poţi înţelege principiile de bază, găsind de asemenea o sursă constantă de idei şi posibile moduri de amenajare. Un iaz poate să-şi atingă scopurile în care a fost creat numai după ce s-a transformat într-un  ecosistem funcţional, care poate fi folosit cu uşurinţă şi cu cheltuieli de energie mici.

Pentru construirea unui iaz aveţi nevoie de aprobări de la autoritatea naţională în domeniu, ceea ce implicăde obicei existenţa unui studiu de stabilitate.

Este vital să cunoşti solul şi să afli dacă există locuri umede în mod natural sau zone unde a avut loc deja o alunecare de teren. Un izvor natural este un real avantaj.Cu toate astea, apa poate fi adusă în iaz, dar necesită mult mai multă muncă.

Dacă nu există izvoare, iar apa subterană nu poate fi folosită, poţi întotdeauna construi un iaz alimentat de apa de ploaie, care este mai potrivit pentru plante acvatice.  Apa pentru peşti şi raci trebuie schimbată  permanent, căci ei au nevoie de apă proaspătă şi bogată în oxigen.

Forma iazului trebuie să fie cât mai naturală posibil. Este important să ai un iaz cu o structură bună, cu zone adânci şi zone de mică adâncime. Asta face posibilă funcţionarea ecosistemului, căci plante şi animale diferite au nevoie de diferite habitate.

Cu cât e mai bine structurat iazul, cu atât va fi mai mare numărul de roluri pe care le va îndeplini. Zonele mai puţin adânci crează un habitat pentru o mare varietate de plante şi animale şi permite reproducerea naturală a multor feluri de peşti.

Zonele mai adânci sunt necesare pentru hibernarea peştilor şi pentru a preveni supra aglomerarea cu plante acvatice. Majoritatea plantelor invazive cresc până la o adâncime de circa 2 metri. Zonele adânci sunt importante şi pentru temperatura apei. Peştii pot alege între apă călduţă sau rece, conform cu nevoile lor.

După ce ai aflat caracteristicile locului şi ai hotărât forma şi mărimea iazului, munca poate începe. Mai întâi este săpată forma brută a iazului. Mărimea şi tipul utilajului folosit depind de teren şi de mărimea iazului.

Micile zone inundabile pot fi construite manual, dar proiectele mari au nevoie de un excavator. La construirea pereţilor e important să separi materialul grosier (bolovani,bulgari), de cel fin.

Pereţii iazului sunt apoi bătătoriţi, având straturi de 30 – 50 centimetri de material fin, bătătorit. În iazurile mai mari, straturile trebuie compactate cu utilaje mecanice.Materialul grosier poate fi folosit ulterior pentru a stabiliza pereţii şi malurile.Pot fi create insuliţe şi mici biotopuri, de asemenea.

După ce este dată forma iazului, trebuie adusă apă până când excavatorul stă în 30–40 cm de apă, apoi cupa excavatorului vibrează în sol până la o adâncime de 0,5 – 1 metru, în funcţie de caracteristicile solului.

Aceasta face ca materialul fin să se scufunde şi ajută la impermeabilizarea iazului.

Pentru efecte ulterioare superioare, un tub de evacuare este aşezat în punctul cel mai de jos al iazului, în timpul construirii sale. În acest mod, iazul poate fi oricând drenat pentru a „culege” peştii şi plantele.

 

  •  Idei de amenajare

Odată terminat, putem folosi pietre şi buturugi pentru amenajarea iazului. Pietrele care ies din apă preiau căldură de la soare, ridicând apoi temperatura apei. Iarna, astfel se reduce de asemenea timpul în care suprafaţa apei e îngheţată şi pericolul ca peştii să nu aibă destul oxigen.Grădinile acvatice,care includ atât peşte, cât şi plante, şi preferă condiţii mai călduţe, beneficiază cel mai mult de aceste pietre.

Pentru a fi folosit eficient,un iaz pentru plante acvatice, peşti sau raci nu trebuie să fie pătrat sau realizat din ciment. Modul corect de a obţine produse de calitate este cel natural.

Se poate creşte cu succes păstrăv maroniu, păstrăv alpin, crap, somn, şalău, midii sau chiar raci de râu. De asemenea, se pot cultiva  plante acvatice până la altitudinea de 1.500 metri deasupra nivelului mării precum: nuferi albi, papură lată, obligeană, plutică, rizac sau irişi.

Iazurile şi grădinile acvatice sunt mai mult decât un mod de a face bani, ele încântă sufletul. Apa este viaţă.

INFO PLUS

Prin iniţiativa unui grup de oameni inimoşi, adunaţi sub numele TEI (Traduceri Ecologice Independente), a fost tradusă în limba română cartea „Permacultura – Ghid practic pentru agricultura la scară mică”, a lui Step Holzer, adresată tuturor celor care vor să acumuleze cunoştinţe solide de agricultură sustenabilă, permacultură, arhitectură ecologică, energii alternative, tehnici şi tehnologii domestice şi meşteşuguri.

Vă invităm să aflaţi mai multe despre frumoasa iniţiativă a grupului TEI şi să vă alăturaţi visului lor: “Îndrăzim să visăm: traducere cu traducere, vom pune la dispoziţie conaţionalilor nededaţi în ale limbilor străine lucrările de care este nevoie ca să grădinărească fără biocide, întru obţinerea de hrană curată şi care să nu coste viaţa fluturilor şi puritate apelor freatice.

Credem cu străşnicie că putem face ceva pentru a-i ajuta pe cei care vor să producă hrana local, la scară mică şi fără inputuri energetice masive. Credem că soarta noastră este diferită de cea a prizonierilor unui sistem care produce fructele în America de Sud, le coace în cala unui vas şi le vinde în anoste ambalaje de carton într-un supermarket. Credem, şi nu vom obosi să credem.”

CITITI SI

Cultivarea ciupercilor – idei practice de agricultură ecologică


 

Loading...
Citește și
2 Comentarii
  1. Exclusiv spune

    Si eu am inceput sa fac un iaz, mai am un pic de excavat si apoi las infolia cu folie deasta normala de solariu,si sa pun pamant peste folie.

  2. Stefanescu Danut spune

    As dori si eu sa fac un lac zona Arges

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!