România, ultima în UE ca procent al deţinătorilor de conturi bancare

Comisia Europeană (CE) a propus, miercuri, o directivă care vizează asigurarea unui cont bancar pentru toţi cetăţenii UE şi prevede, printre altele, obligaţia băncilor de a asigura mai multă transparenţă privind comisioanele şi de a facilita mutarea unui cont de la o bancă la alta.

În prezent, 59 de milioane de persoane nu au în Europa un cont bancar, iar România şi Bulgaria sunt pe ultimele locuri în UE din punctul de vedere al proporţiei deţinătorilor de conturi.

‘Cum poate participa cineva la viaţa socială când nu are un cont bancar, cum să plătească ceea ce datorează, să primească un salariu, să-şi plătească impozitele, să cumpere ceva online?’. Întrebarea a fost pusă, într-o conferinţă de presă, de comisarul european pentru piaţa internă şi servicii financiare, Michel Barnier. El a reamintit că în Europa ’59 de milioane de persoane nu au un cont bancar’, deşi jumătate dintre ei doreau să aibă un astfel de cont. ‘Nu este normal, nu este acceptabil, situaţia trebuie să se schimbe’, a adăugat Michel Barnier.

Situaţia cea mai îngrijorătoare din acest punct de vedere o au România şi Bulgaria, unde 55% şi respectiv 47% dintre cetăţeni nu un cont bancar. La la polul opus se află Danemarca şi Finlanda, unde toţi cetăţenii care au acest drept legal posedă conturi bancare.

Citeste si:  Perspectivele cercetătorilor români se deosebesc major de cele ale omologilor bulgari

Întrebaţi care este motivul pentru care nu au un cont bancar, 77% dintre bulgari şi 60% dintre români au spus că nu doresc sau nu au nevoie de unul.

De asemenea, România şi Bulgaria, alături de Franţa, Grecia şi Malta, se numără printre statele în care doar 1% dintre cetăţeni au conturi bancare în alte state.

‘Piaţa internă a fost creată pentru cetăţeni şi nu invers’, a afirmat la rândul său Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, co-iniţiator al propunerii de directivă. ‘Piaţa internă există pentru a-i servi pe consumatori’, a adăugat el.

Propunerea legislativă a CE ar urma să permită oricui doreşte, oriunde în Europa, să deschidă un cont curent de bază. Printre persoanele cărora li se refuză acum acest drept se află nu doar indivizii cei mai defavorizaţi, ci şi studenţi, stagiari şi muncitori sezonieri.

‘Guvernele vor trebui să desemneze cel puţin o bancă ce va avea obligaţia de a deschide fie gratuit, fie pentru un comision foarte modest, un cont bancar pentru orice cetăţean stabilit legal în ţară’, a explicat Michel Barnier. Acest lucru le va permite titularilor să facă retrageri în numerar, transferuri de bani şi să utilizeze un card de debit, dar nu le va asigura acces la un card de credit sau la descoperiri de cont.

Citeste si:  CE şi FMI au primit din partea Ungariei o cerere pentru o posibilă asistenţă financiară de tip preventiv

Celelalte două puncte ale propunerii sunt, de asemenea, importante pentru consumatori pentru că, pe lângă faptul de a avea un cont bancar, ‘trebuie să putem alege şi să putem schimba’ banca şi ‘să fie uşor să ne mutăm contul, ceea ce nu este cazul astăzi’, a mai spus Michel Barnier. Toate instituţiile financiare ar urma să le prezinte deţinătorilor de conturi curente un document care detaliază comisioanele pe care le percep pentru servicii, în contextul în care un studiu al CE a arătat că europenii se plâng de opacitatea care înconjoară informaţiile privind conturile bancare.

Aceste documente vor trebui să aibă o formulă standardizată şi să fie formulate într-un limbaj clar, pentru ca toţi clienţii să poată compara comisioanele aplicate de bănci concurente. De asemenea, fiecare stat UE va trebui să aibă cel puţin un site independent care să permită compararea comisioanelor percepute de diferite bănci.

Ultimul punct al propunerii priveşte facilitarea schimbării băncii, urmând a fi suficientă în acest sens depunerea unei cereri la banca unde se doreşte deschiderea unui nou cont. Apoi, cele două instituţii financiare implicate se vor ocupa de detaliile privind transferul contului, însă fără ca deţinătorul contului să fie lezat în vreun fel sau ca mutarea contului să-i fie facturată. De asemenea, atunci când un consumator solicită transferul, integral sau parţial, către un alt cont al ordinelor de plată înregistrate într-un anumit cont, prestatorii de servicii de plată trebuie să se ocupe de toate demersurile necesare pentru realizarea transferului. Clienţii pot solicita, de asemenea, transferul soldului rămas pe vechiul cont şi închiderea acestuia.

Citeste si:  Ordonanţa 50 a scumpit cu 30% creditele ipotecare în euro

Termenul propus este de 15 zile pentru transferul unui cont între două bănci din aceeaşi ţară şi de 30 de zile între instituţii financiare dintre state UE diferite.

Michel Barnier a explicat că CE s-a decis să acţioneze în domeniu pentru limitele autoreglementării băncilor ‘se văd foarte bine’ şi pentru că numai 11 state europene au făcut progrese în chestiunea asigurării accesului la un cont bancar de bază, printre care Franţa şi Italia. El a mai precizat că speră că statele membre şi Parlamentul European vor adopta această propunere de directivă până la sfârşitul anului.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close