Ziua de 9 mai, sărbătorită în ţară

Ziua de 9 mai, care are o triplă semnificaţie – Ziua Europei, Ziua Victoriei împotriva fascismului, Proclamarea independenţei de stat a României în 1877 – a fost marcată în ţară prin diferite manifestări culturale, artistice sau militare, la care au participat autorităţi locale.

IAŞI

Consiliul Judeţean Iaşi a organizat, la Iaşi şi Târgu Frumos, o serie de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Victoriei – încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a declarat că într-o astfel de zi se cuvine recunoaşterea şi cinstirea meritelor veteranilor de război, cu atât mai mult cu cât suntem ultima generaţie care încă mai are contact direct cu aceştia.

Manifestările au debutat la ora 10,00, cu depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial, şi va continua la ora 14,00, la sediul Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Târgu Frumos, cu o masă rotundă cu tema ”Importanţa istorică a zilei de 9 mai pe plan naţional şi internaţional”.

”În ziua de 9 mai gândul meu se îndreaptă spre toţi eroii cunoscuţi şi necunoscuţi care au făcut sacrificii supreme pentru a sfârşi cel de-al Doilea Război Mondial, purtaţi fiind pe teatrele de operaţiuni de la Volga până în munţii Tatra. În clipele grele ca acelea prin care naţiunea noastră trece acum, când suntem cuprinşi de îndoială şi măcinaţi de incertitudini, evocarea faptelor din trecut, care au dat expresia curajului şi demnităţii, pot servi ca antidot şi, totodată, ca o cale de a ieşi din întuneric, către lumină”, a declarat Cristian Adomniţei.

MARAMUREŞ

Ziua Europei este marcată în Piaţa Libertăţii, zona Millennium III, din Baia Mare, unde, în intervalul orar 14,00 – 19,00, publicul interesat va putea găsi şi participa la standuri de informare, colţul danez, punct de informare interactiv – Serviciul European de Voluntariat, Flash mob, badminton, footvolley, facepainting, animaţie, jonglerii, diverse jocuri şi concursuri.

Manifestarea este organizată de Asociaţia American International School of Transylvania, în parteneriat cu Primăria municipiului Baia Mare, Centrul Europe Direct Maramureş – Fundaţia CDIMM Maramureş, Fundaţia Hope and Homes for Children România, Asociaţia Mansio, Asociaţia YMCA Baia Mare, Federaţia YMCA România, Team for Youth Association.

Acţiunea, desfăşurată în cadrul proiectului ”Gate Towards the World”, vizează promovarea cetăţeniei europene active, a educaţiei nonformale şi a voluntariatului, oferirea de oportunităţi de învăţare nonformală pentru tinerii români şi străini, încurajarea participării active a tinerilor la viaţa comunităţii şi oferirea unor alternative sănătoase de petrecere a timpului liber.

Cu aceasta ocazie, organizatorul – Asociaţia American International School of Transylvania – şi partenerii, alături de voluntarii din cadrul Serviciului European de Voluntariat, Programul Tineret în Acţiune al Comisiei Europene, vor prezenta comunităţii elemente din cultura şi civilizaţia ţărilor din care provin, prin intermediul evenimentelor de promovare a educaţiei nonformale, a voluntariatului şi a cetăţeniei europene active pentru copiii şi tinerii băimăreni.

CLUJ

Ziua Europei este marcată la Cluj-Napoca printr-o suită de evenimente. La Centrul de Cultură din Parcul „Simion Bărnuţiu” încep „Întâlnirile Europene de la Cluj”, organizate de Institutul Francez, sub patronajul Ambasadei Franţei în România. Tema ediţiei din acest an a manifestării, care se va desfăşura timp de trei zile, la Cluj-Napoca, Turda şi Bistriţa, este „Apa, energia, deşeurile şi dezvoltarea durabilă”.

După deschiderea reuniunii, directorul Institutului Francez, Cristophe Pomez, primarul Emil Boc şi participanţii la acest eveniment au plantat un tei în Parcul „Simion Bărnuţiu”, în semn de preţuire a înfrăţirii dintre oraşele Cluj-Napoca şi Nantes (Franţa) – care este în acest an „Capitala Verde a Europei”.

Ediţia a doua a Festivalului Fotografiei Europene, organizată de Asociaţia „Euro Foto Art” în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi cu Biroul de Informare a Parlamentului European oferă publicului posibilitatea de a admira, începând de joi, la Galeria „Stars”, o suită de 64 de fotografii alb-negru şi color realizate de artişti membri ai Asociaţiei Germane de Fotografie. Expoziţia cuprinde mai multe din genurile artei fotografice – eseu, portret, peisaj, socio-fotografie şi sport.

Reprezentanţi a peste 20 de organizaţii neguvernamentale şi instituţii prezintă publicului, joi şi vineri, la standuri amplasate în Parcul „Simion Bărnuţiu”, informaţii despre Ziua Europei, precum şi despre Zilele Regio Transilvania de Nord. La Centrul de Cultură se vor desfăşura mese rotunde având ca teme protecţia mediului în Uniunea Europeană. Clujenii sunt invitaţi, vineri, la Zilele Regio Transilvania de Nord, la prezentări de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013.

Tot joi, la Turnul Croitorilor se desfăşoară dezbaterea-atelier „Do you speak Europe?”, eveniment organizat de Centrul pentru Dialog European şi Diplomaţie Culturală (DEDiC), în parteneriat cu Centrul pentru Politici Publice (CENPO). La dezbatere participă reprezentanţi ai societăţii civile care derulează programe axate pe ideea apartenenţei armonice la comunitatea europeană.

TIMIŞ

Oficialităţile locale timişorene au un program bogat dedicat aniversării Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite împotriva fascismului şi Zilei Europei.

Aceste manifestări au debutat, joi dimineaţă, la Monumentul Ostaşului Român din Parcul Central al Timişoarei, unde, după intonarea imnului naţional a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor, depuneri de coroane şi jerbe de flori, defilarea gărzii de onoare şi un concert de fanfară.

La ceremonial au participat prefectul Eugen Dogariu, subprefectul Liliana Oneţ, preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, primarul Nicolae Robu, alţi oficiali locali şi judeţeni.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.