Norvegia îi refuză lui Breivik înfiinţarea unui partid fascist

Norvegia i-a refuzat lui Anders Behring Breivik, aflat în închisoare pentru uciderea a 77 de persoane, înfiinţarea unei asociaţii ce urma să devină embrionul unui partid fascist, au anunţat vineri autorităţile de la Oslo, potrivit AFP.

Cotidianul Aftenposten a făcut cunoscut că extremistul a depus o cerere pentru crearea unei asociaţii pe care dorea să o numească ‘Partidul fascist norvegian sau Liga nordică’.

Condiţiile legale nu au fost însă reunite, a declarat o purtătoare de cuvânt a serviciului responsabil cu înregistrarea acestei solicitări, Mette Siri Broenmo.

‘Pentru o asociaţie trebuie să existe două persoane sau mai multe (…), or în acest caz nu este decât Breivik’,a explicat ea. Pe de altă parte, nu a fost depus niciun statut împreună cu cererea.

Breivik efectuează o pedeapsă de 21 ani de închisoare, ce poate fi prelungită atât timp cât este considerat un pericol, după ce a ucis opt persoane într-un atentat cu bombă la Oslo, apoi deschizând focul asupra unei tabere a tinerilor social-democraţi pe insula Utoeya, la 22 iulie 2011.

Avocatul său, Tord Jordet, a declarat cotidianului amintit că Breivik intenţionează să depună o nouă cerere pentru înfiinţarea unei asociaţii, îndeplinind de această dată condiţiile cerute de lege.

Crearea unui partid politic este însă mai dificilă. Pentru ca să fie recunoscut şi astfel să beneficieze de finanţare de la buget, legile norvegiene impun strângerea a 5.000 de semnături, încheie AFP.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.