EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Vrei să fii fericit? Rămâi ancorat în prezent cu ajutorul tehnologiei

Oamenii îşi doresc multe lucruri în viaţă, dar mai mult decât orice îşi doresc fericire.Matt Killingsworth dezvăluie pe Ted.com o aplicaţie, Track Your Happiness, care dă posibilitatea oamenilor să raporteze cum se simt în timp real. Printre rezultatele surprinzătoare: suntem adesea mai fericiţi când suntem concentraţi la momentul prezent. Totuşi, cu cât lăsăm mintea să rătăcească, cu atât suntem mai nefericiţi.

Din această perspectivă, motivul pentru care ne dorim o casă mare, o maşină frumoasă, sau un job bun, nu e pentru că acestea sunt valoroase în sine. Ci pentru că ne aşteptăm să ne aducă fericire.

Oamenii au dezbătut cauzele fericirii de foarte multă vreme, de sute de ani, dar multe din acele dezbateri rămân nerezolvate. Ei bine, la fel ca alte domenii din viaţă, metoda ştiinţifică are potenţialul de a răspunde la această întrebare. În ultimii ani, a apărut o explozie de cercetări despre fericire.

Am învăţat multe despre aspectul demografic, despre venit şi educaţie, sexul persoanei şi statutul civil în raport cu fericirea. Una din surprizele descoperite este că astfel de factori nu par să aibă un efect deosebit.

Care sunt cauzele fundamentale ale fericirii?

Probabil că fericirea are de-a face cu conţinutul trăirilor minut de minut. Ne trăim vieţile, iar ceea ce facem, cu cine suntem, despre ce gândim, are mare influenţă asupra fericirii noastre. Totuşi aceştia sunt exact factorii greu de cercetat, aproape imposibil, pentru oamenii de ştiinţă.

În acest sens a fost conceput un mod de a studia fericirea oamenilor, clipă de clipă, în timp ce-şi văd de viaţa zilnică, la scară mare, în întreaga lume. Se numeşte trackyourhappiness.org şi se poate accesa cu ajutorul  iPhonul-ului care monitorizează fericirea oamenilor în timp real.

Cum funcţionează? Practic, trimite semnale aleatorii în timpul zilei pune întrebări oamenilor despre trăirile lor de moment cu un minut înainte de semnal. Idea este de a urmări cum nivelul de fericire al oamenilor urcă şi coboară pe parcursul zilei, minut de minut şi de a încerca să înţelegem ce fac oamenii, cu cine sunt, la ce se gândesc şi alte aspecte ale zilei, şi ce legătură e între toate astea şi fericire. Am putea descoperi ce aspecte au o mare importanţă asupra fericirii.

Ca fiinţe umane, avem abilitatea de a ne lăsa minţile să rătăcească departe de momentul prezent. Abilitatea de a ne concentra atenţia la altceva decât la prezent este uimitoare. Ne permite să învăţăm, să plănuim şi să raţionăm cum nu poate nicio altă specie de animale. Totuşi, nu e clară relaţia între această capacitate şi fericirea noastră.

Poate, ca să fim fericiţi, trebuie să ne concentrăm în activitatea de moment. Poate lăsând mintea să rătăcească nu e benefic. Pe de altă parte, când lăsăm mintea să rătăcească nu suntem constrânşi. Nu putem schimba realitatea fizică din faţa noastră, dar putem merge oriunde cu mintea.

Ştiind că oamenii vor să fie fericiţi, poate când rătăcesc merg cu mintea în locuri mai fericite decât cel prezent. Cu alte cuvinte, poate plăcerile minţii ne permit să ne mărim fericirea prin rătăcire.

Aplicaţia Track your happiness vizează experienţa de moment din viaţa reală a oamenilor cu ajutorul a  trei  întrebări.

  –  Prima este  o întrebare despre fericire. Cum te simţi, pe o scară de la „foarte rău” la „foarte bine”?

–  A doua este o întrebare despre activitate: Ce faci, dintr-o listă de 22 activităţi, incluzând a mânca, a lucra, a privi la TV? 

  –  Ultima, o întrebare despre lăsarea minţii să rătăcească. Te gândeşti la altceva decât la ceea ce faci în momentul de faţă?

În urma unui studiu, rezultatele relevă că oamenii sunt mult mai puţin fericiţi când îşi lasă mintea să rătăcească.Cum e posibil? Parte din motiv este că, lăsându-ne mintea să rătăcească, adesea gândim la lucruri neplăcute, devenind astfel mult mai nefericiţi, grijile, anxietăţile, regretele şi chiar gândind la lucruri neutre, rezultă în mai puţină fericire decât dacă mintea nu rătăceşte.

Putem beneficia de un aspect cu care toţi suntem de acord: timpul merge înainte, nu înapoi. În schimb, nu există nicio corelare între a fi nefericit acum şi a lăsa mintea să rătăcească ulterior. Cu alte cuvinte, rătăcirea minţii pare, foarte probabil, să fie cauza, nu consecinţa nefericirii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata