EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Manifestaţii în Israel împotriva viitoarelor măsuri de austeritate

Mai multe mii de israelieni au defilat sâmbătă seară la Tel Aviv şi în alte oraşe din ţară pentru a protesta faţă de bugetul de austeritate ce urmează să fie prezentat în curând de ministrul de finanţe, Yair Lapid, potrivit martorilor oculari şi presei locale, scrie AFP.

 Aceste manifestaţii, desfăşurate într-un climat de îngrijorare social-economică, au avut ca ecou valul de contestaţie socială fără precedent care a zguduit Israelul în vara anului 2011.

Ţinta protestelor a fost de această dată noul ministru de finanţe, Yair Lapid, un populist ieşit mare câştigător al recentelor alegeri legislative după ce s-a prezentat ca apărător al clasei mijlocii şi egalităţii sociale. Ajuns însă la putere, el se pregăteşte să propună luni un buget de austeritate guvernului liberal-conservator condus de premierul Benjamin Netanyahu.

Proiectul său de buget prevede creşterea impozitelor şi a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), precum şi reduceri drastice ale cheltuielilor guvernamentale, inclusiv sociale, a dezvăluit presa israeliană.

Mass-media au anunţat circa 10.000 de manifestanţi la Tel Aviv, scenă a repetatelor proteste din 2011, şi mai multe sute la Ierusalim, Haifa, Modiin, Rishon LeZion şi Ashdod.

‘Trebuie luat de la cei marii capitalişti, nu de la noi’, se putea citi pe pancarte.

Ca răspuns, Yair Lapid i-a avertizat pe manifestanţi în legătură cu riscul prăbuşirii economiei israeliene, până în prezent relativ ferită de criza internaţională.

Pe de altă parte, la Ramat Gan, în apropiere de Tel Aviv, circa 300 de protestatari au manifestat în faţa locuinţei ministrului energiei, Silvan Shalom, pentru a denunţa proiectul său de a exporta gaze naturale israeliene în detrimentul consumatorilor locali care îl plătesc la preţuri ridicate.

Mobilizarea pentru ‘justiţie socială’, aproape inexistentă în ultimii doi ani, a culminat la 3 septembrie 2011 cu prezenţa în stradă a circa o jumătate de milion de israelieni.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata