Lupta împotriva corupţiei

Unele din cele mai dificile probleme sociale ale omenirii, pot fi puse în seama corupţiei sistematice şi atotpătrunzătoare a guvernării, mână în mână cu companiile globale, spune Peter Eigen, pe Ted.com.

Există o asimetrie între două lucruri diferite când vine vorba despre corupţie.Unul este larga economie globală, larga economie globalizată, iar celălalt este mica şi foarte limitata capacitate a guvernelor noastre tradiţionale şi instituţiile lor internaţionale să guverneze, să modeleze, această economie. Această asimetrie crează guvernări falimentare.

Guvernare falimentară în multe domenii, în domeniul corupţiei şi în domeniul distrugerii mediului înconjurător, în domeniul exploatării femeilor şi a copiilor, în domeniul schimbărilor climatice. În toate domeniile în care cu adevărat avem nevoie de o capacitate pentru a reintroduce întâietatea politicii în economie, care operează într-o arenă globalizată.

Faptul că avem astăzi, mai mult de un miliard de oameni sub linia sărăciei absolute, fără apă de băut , mai mult de două miliarde de oameni fără salubritate publică, şi bolile consecvente ale mamelor şi copiilor, mortalitate infantilă a mai mult de 10 milioane de oameni în fiecare an, copii murind înainte de a împlini cinci ani. Toate astea se datorează în mare măsură marii corupţii.

Multe dintre companiile germane, de exemplu, cred că produc cu adevărat un produs de foarte bună calitate la un preţ bun, astfel că sunt foarte competitive. Nu se pricep atât de bine la dat mită ca mulţi dintre competitorii lor internaţionali, dar nu li s-a permis să-şi arate valoarea, deoarece lumea a fost înghiţită de marea corupţie.

În Germania, se insistă pentru ratificarea convenţiei Naţiunilor Unite, care este o convenţie ulterioară. Cu toate astea, Germania nu o ratifică. De ce?

Pentru că ar face necesară criminalizarea corupţiei deputaţilor. În Germania, există un sistem unde nu ai voie să mituieşti un funcţionar public, dar ai voie să mituieşti un deputat. Membrii parlamentului nu vor să schimbe asta, şi de aceea nu pot semna convenţia Naţiunilor Unite împotriva mitei externe, una dintre foarte puţinele ţări care predică onestitatea şi guvernarea corectă peste tot în lume, dar incapabilă să-şi ratifice convenţia, pe care am reuşit s-o aducem în cărţi împreună cu 160 de ţări din lume.

Banca Mondială a devenit cea mai puternică agenţie anti-corupţie din lume. Cele mai multe din marile companii sunt acum convinse că trebuie să instituie politici foarte puternice împotriva mitei şi aşa mai departe. Şi acest lucru este posibil deoarece societatea civilă s-a alăturat companiilor şi s-a alăturat guvernelor în analiza problemei, în dezvoltarea remedilor, în implementarea reformelor, şi mai tîrziu, în monitorizarea reformelor.

Trebuie să fim conştienţi că societatea civilă trebuie să se automodeleze. Trebuie să aibă o mult mai transparentă guvernare financiară. Trebuie să aibă o guvernare mult mai participativă în multe organizaţii din societatea civilă. Avem de asemenea nevoie de mult mai multă competenţă printre conducătorii societăţii civile.

Dacă societatea civilă se alătură celorlalţi guvernelor şi instituţiilor internaţionale, dar acelor care s-au dedicat responsabilităţii sociale corporatiste, atunci, în acest triunghi magic, dintre societatea civilă, guvernare şi sectorul privat, există o şansă enormă pentru noi toţi să creăm o lume mai bună.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata