EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Miniştrii pescuitului din UE au ajuns la un acord privind reforma pescuitului, după două zile şi o noapte de negocieri

Miniştrii europeni ai pescuitului au ajuns miercuri dimineaţă, 15 mai, după negocieri dificile, la un acord privind reforma Politicii Comune de Pescuit (PCP), care îşi propune să combată pescuitul excesiv şi să asigure, în termen mediu, refacerea resurselor de peşte.

Irlanda, care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a propus statelor membre să-şi revizuiască poziţia privind reforma PCP, care ar urma să se aplice din 2014, pentru a răspunde preocupărilor Parlamentului European (PE) în acest dosar.

‘Am ajuns la un acord cu o foarte largă majoritate’, a declarat ministrul irlandez al pescuitului, Simon Coveney, după două zile şi o noapte întreagă de negocieri.

După lungi parlamentări între statele membre, foarte divizate în această privinţă, Consiliul de miniştri a acceptat în cele din urmă să limiteze la 5%, faţă de 7%, cât prevăzuse în poziţia sa din februarie, cantitatea de peşte care va putea fi aruncată peste bord.

PE s-a pronunţat în favoarea unei interdicţii totale a aruncărilor peste bord a capturilor care nu pot fi comercializate, pentru a-i determina pe pescari să dea dovadă de o mai mare selectivitate. Poziţia legislativului comunitar este susţinută şi de ONG-uri, în condiţiile în care majoritatea peştilor aruncaţi peste bord, care reprezintă până la 25% din capturile din UE, mor apoi.

Compromisul preşedinţiei irlandeze a fost susţinut de 26 de state membre, printre care şi marile puteri ale pescuitului, Franţa şi Spania, singura ţară care a rămas fidelă obiectivului unei poziţii mai stricte privind pescuitul fiind Suedia.

Acordul urmează a fi discutat acum cu negociatorii PE, obiectivul fiind de a ajunge la un acord până la finalul lunii mai.

‘Sper că suntem foarte aproape de acord definitiv privind reforma PCP. Este vorba despre o reformă fundamentală a modului în care pescuim’, a spus Coveney în cadrul unei conferinţe de presă, după ce preşedinţia irlandeză a avertizat marţi că, dacă Consiliul UE nu-şi va flexibiliza poziţia, reforma pescuitului va fi compromisă.

Comisia Europeană a salutat, la rândul său, atitudinea constructivă a statelor. ‘Astăzi, Consiliul a făcut un pas înainte. A încercat cu adevărat să se apropie de poziţia PE pentru a încerca să ajungă la o bază comună şi cred că un acord este posibil’, şi-a exprimat satisfacţia comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki.

Pe de altă parte, directorul pentru politica de pescuit a UE de la Greenpeace, Saskia Richartz, a afirmat că, în ciuda eforturilor preşedinţiei irlandeze, există încă o distanţă considerabilă între poziţia ezitantă a anumitor state şi cea progresistă a PE.

‘Când miniştrii vorbesc de soluţii reale şi practice ei vor să spună de fapt că se mulţumesc cu un nivel puţin ambiţios. PE va trebui să decidă dacă va continua negocierile în baza propunerii Consiliului sau dacă va continua să reprezinte sprijinul politic şi public pentru refacerea oceanelor noastre, pentru protejarea mediului marin al Europei’, a afirmat Saskia Richartz, citată într-un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.

Greenpeace avertizează că, dacă miniştrii pescuitului nu sunt dispuşi la compromis, şansele de a realiza o reformă a pescuitului înainte de alegerile europene de la jumătatea anului 2014 ar putea fi ameninţate.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata