Ministrul Agriculturii trage un semnal de alarmă cu privire la o posibilă secetă în iulie-august

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a tras un semnal de alarmă marţi cu privire la o posibilă secetă în lunile iulie şi august.

„Anul trecut am avut suprafeţe irigate de 120.000 de hectare, anul acesta până în acest moment avem contracte de peste 400.000 de hectare, deci sunt premise bune, însă trag un semnal de alarmă să ne pregătim cu toţii de secetă. Eu trag un semnal de alarmă cu privire la posibila secetă pe care o vom avea în lunile iulie şi august, ce va afecta din păcate cultura de porumb şi floarea soarelui”, a declarat ministrul Daniel Constantin, preşedinte al Partidului Conservator, după şedinţa Biroului Politic al acestei formaţiuni.

Citeste si:  Băsescu către FMI: Taxa pe carburanţi - o greşeală; nu blochez ce negociaţi cu Guvernul, dar nu-mi cereţi să semnez

El a spus că pentru a diminua pierderile trebuie utilizat sistemul de irigaţie. „Pentru a avea pierderi cât mai mici trebuie să utilizăm sistemul de irigaţie pe care-l avem, aşa cum este el, venind cu facilităţi pe care le creează Ministerul Agriculturii, măsuri pe care le-am luat şi pe care le vom aplica în perioada imediat următoare, mă refer la prima umplere, e o chestiune care nu s-a mai întâmplat în România de foarte mulţi ani, dar luăm această măsură cu anumite costuri, pentru că e mult mai uşor să aloci acum o sumă de, nu ştiu, 3, 4, 5 milioane de euro decât să oferi despăgubiri cum am făcut anul trecut de 45 de milioane de euro”, a precizat Daniel Constantin.

Citeste si:  Impunerea veniturilor realizate de zilieri

Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii a luat măsuri din timp pentru „a uşura” viaţa celor care vor să irige, dar depinde foarte mult de ei să utilizeze această posibilitate.

Ministrul a anunţat că anul acesta nu va fi unul cu producţii record. „Nu va fi un an spectaculos, cu producţii record, dar va fi cu mult peste, vom avea un an cu mult peste producţia anului trecut”, a declarat Daniel Constantin.

Întrebat despre faptul că o parte importantă din banii românilor se duce pe mâncare, el a opinat că principala cauză o reprezintă veniturile mici. „Din acest punct de vedere, cred că trebuie să ne preocupăm să creştem puterea de cumpărare, să creştem veniturile cetăţenilor”, a adăugat Daniel Constantin.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close