Comisia Europeană lansează şase grupuri ştiinţifice noi în sprijinul Strategiei Dunării

Comisia Europeană împreună cu oameni de ştiinţă şi factori de decizie politică din cele 14 ţări participante la Strategia Dunării, printre care şi România, au lansat joi şase grupuri ştiinţifice pentru susţinerea dezvoltării economice în regiune. Cele şase grupuri se vor axa pe domeniile terenuri şi sol, apă, bioenergie, aer, schimbul de date şi specializarea inteligentă, potrivit unui comunicat de presă al CE.

Prezentate la reuniunea la nivel înalt desfăşurată la Bratislava, grupurile respective vor furniza dovezi ştiinţifice în sprijinul Strategiei pentru regiunea Dunării şi vor promova cooperarea ştiinţifică în întreaga regiune. La evenimentul de lansare au participat, printre alţii, premierul slovac Robert Fico şi vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, responsabil pentru administraţie şi relaţii interinsituţionale. România a fost reprezentată de ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică Mihnea Costoiu.

‘Strategia UE pentru regiunea Dunării îşi propune să impulsioneze creşterea şi crearea de locuri de muncă în regiune printr-o mai bună elaborare a politicilor şi o finanţare mai eficientă’, a afirmat, în deschiderea reuniunii, Maros Sefcovic. ‘Ştiinţa poate să aducă un ajutor real prin furnizarea de date bazate pe elemente concrete către factorii de decizie politică, ajutându-i să ia decizii în cunoştinţă de cauză pentru o regiune care se mândreşte cu diversitatea sa geopolitică şi economică impresionantă’, a adăugat el.

‘Acesta este un excelent exemplu de cooperare transnaţională pe plan ştiinţific şi politic, stabilind un punct de referinţă pentru Uniunea Europeană şi în afara acesteia. Aceste grupuri pot stimula performanţa ştiinţifică şi economică din regiune’, a declarat comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Maire Geoghegan-Quinn.

Grupurile vor reuni comunitatea ştiinţifică din cele 14 ţări din regiunea Dunării, implicând majoritatea academiilor ştiinţifice din regiune, precum şi Conferinţa Rectorilor din Regiunea Dunării /care implică 54 de universităţi/ şi multe alte organizaţii din domeniul cercetării, potrivit comunicatului. Acestea vor încuraja cooperarea nu numai în rândul oamenilor de ştiinţă, ci şi între oamenii de ştiinţă şi factorii de decizie politică şi vor încuraja o mai bună integrare a rezultatelor ştiinţifice în procesul de elaborare a politicilor. În timp ce comunitatea ştiinţifică se va întruni periodic, factorii de decizie politică vor participa o dată pe an la reuniuni de informare.

Cele 14 ţări participante la Strategia Dunării sunt Germania, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Ucraina şi Republica Moldova. În regiune trăiesc peste 100 de milioane de persoane. Strategia pentru regiunea Dunării a fost lansată în anul 2011, la 2 ani de la o solicitare oficială primită din partea guvernelor statelor membre ale UE.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata