EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Mungiu, despre misiunea de membru al juriului la Cannes: „Ceea ce caut la un regizor este onestitatea”

Regizorul român Cristian Mungiu, membru al juriului la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, a declarat miercuri că ceea ce caută la un regizor este ‘onestitatea’ şi a recunoscut că este dificil de judecat filmele.

Câştigător al premiului Palme d’Or în 2007 cu ‘4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile’, Mungiu a mărturisit că este ‘extrem de dificil de judecat filmele’, chiar dacă ‘după câţiva ani se va şti dacă un film este bun sau nu’, relatează AFP.

„Ceea ce caut la un regizor este onestitatea”, a afirmat Mungiu, în cadrul tradiţionalei conferinţe de presă a membrilor juriului, care a precedat deschiderea oficială de miercuri seară a festivalului.

Regizorul american Steven Spielberg, preşedintele juriului celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de la Cannes, a salutat faptul că se află în centrul ‘a două săptămâni de celebrare a cinemaului şi nu doar două săptămâni de competiţie’.

„Filmele sunt întotdeauna în concurenţă unele cu altele pentru a atrage publicul” în săli, a explicat regizorul unor filme ca ‘E.T.’ sau ‘Lincoln’.

În opinia sa, Cannesul este ‘o manifestaţie culturală mondială’. „Sunt două săptămâni de celebrare a cinemaului şi nu doar două săptămâni de competiţie între filme”, a spus el.

Spielberg consideră ‘reconfortant’ faptul că, la Cannes, nu există ‘campaniile’ care pot fi întâlnite la Hollywood în favoarea unui film sau a altuia.

De asemenea membră a juriului, actriţa australiano-americană Nicole Kidman, care a venit de mai multe ori la Cannes, s-a declarat bucuroasă că poate rămâne, în sfârşit, ‘două săptămâni complete’ pe Croazetă.

În opinia actorului austriac Christoph Waltz, „un premiu este puţin ca o psihanaliză bună – rezultatul unei munci reuşite între un client şi un psihanalist”. „Prin urmare, sper că discuţia de aici se va face la cel mai ridicat nivel între aceşti artişti extraordinari”, a spus el.

Pentru regizorul Ang Lee, premiat cu Oscar, ‘onestitatea este esenţială’. „Vom aborda chestiuni de stil, chestiuni politice sau sociale prin intermediul diferitelor filme pe care le vom vedea”, a afirmat el. Apoi, la un anumit moment, „va exista ceva care ne va mişca (…), iar pentru noi acesta va fi (câştigătorul premiului) Palme d’Or”, a mai precizat regizorul taiwanez.

Actorul şi regizorul francez Daniel Auteuil a spus la rândul său că şi-a dat seama că a văzut ‘multe, multe (filme premiate cu) Palme d’Or’ şi a explicat că îşi doreşte să descopere la rândul meu, alături de colegii din juriu, ‘filmul de referinţă’.A(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata