EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

Cristian Mungiu, despre emisiunea de la o televiziune franceză: Nu e cazul să considerăm că francezii ne detestă sau ne nedreptăţesc

Regizorul Cristian Mungiu, prezent la Cannes, în juriul festivalului internaţional, este de părere că emisiunea de umor difuzată la o televiziune franceză în care sunt folosite unele stereotipuri despre români nu trebuie să ne facă să credem că aceasta este o părere generală a tuturor francezilor vizavi de români şi că ar trebui mai bine să ne concentrăm asupra a ceea ce avem de făcut, „astfel încât asemenea stereotipuri să nu mai aibă obiect”.

„Oricât de neinspirate pot fi asemenea comentarii la adresa noastră ca români, cred că e preferabil să nu cădem în acelaşi păcat de a generaliza: nu e cazul să considerăm că francezii – în general – ne detestă sau ne nedreptăţesc: prezenţa mea în juriul festivalului de la Cannes, distincţia pe care urmează să o primesc în zilele următoare din partea statului francez şi, nu în ultimul rând, faptul că filmele mele sunt, totodată, difuzate de Canal Plus demonstrează contrariul. E vorba doar de folosirea într-o emisiune de umor a unui stereotip despre români – stereotip care nu ne face plăcere – şi cinste – dar pe care nu îl putem anula cu drepturi la replică. Dacă ne afectează aşa de mult ce cred alţii despre noi ar trebui să ne concentrăm mai degrabă asupra conţinutului – asupra a ce avem de făcut încât asemenea stereotipuri să nu mai aibă obiect”, spune regizorul Cristian Mungiu într-un comunicat transmis vineri.

El consideră că în ultima perioadă cineaştii şi artiştii români „au contribuit substanţial” la echilibrarea balanţei ştirilor despre România.

„Cred că cineaştii – şi artiştii români în general – au contribuit substanţial în anii din urmă la echilibrarea balanţei în privinţa ştirilor despre România – însă cum nici bunele, nici relele nu sunt pe deplin individuale sau colective – trebuie să încercăm fiecare dintre noi să schimbăm imaginea pe care o generăm în ansamblu – şi să rezolvăm problemele punctuale care sunt în responsabilitatea noastră”, mai spune regizorul român.

Cristian Mungiu este de părere că de multe ori popularizarea şi comentarea excesivă a unor asemenea incidente aduc un prejudiciu mai mare decât chiar incidentul care a provocat ştirea.

„Şi e bine, cred – totodată – să avem grijă cum comunicăm public despre asemenea incidente – există riscul ca prin popularizarea şi comentarea lor nefericită să provocăm un prejudiciu mai mare decât a provocat incidentul însuşi”, este de părere Cristian Mungiu, în finalul comunicatului său.

Regizorul Cristian Mungiu, membru în juriul Festivalului de Film de la Cannes, şi Steven Spielberg au fost parodiaţi într-o emisiune de satiră cu marionete, „Les Guignols de l’Info”, difuzată de postul de televiziune francez Canal Plus, miercuri seara.

Mungiu, care face parte din juriu alături de Christoph Waltz, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Ang Lee, Naomi Kawase şi Lynne Ramsay, este prezentat ca un cerşetor care îi cere lui Steven Spielberg, renumitul regizor de la Hollywood şi preşedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes, o cameră de filmat, deoarece el nu are bani să îşi cumpere, pentru că tatăl său este în închisoare, mama bolnavă şi are şi un bebeluş în grijă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata