MEN: România a întreprins deja măsurile menite să întărească dimensiunea socială a învăţământului superior

România a întreprins deja măsuri menite să întărească dimensiunea socială a învăţământului superior, precum finanţarea integrală de la bugetul de stat a aproximativ 100.000 de locuri pentru toate cele trei cicluri de învăţământ – licenţă, masterat, doctorat, a susţinut joi, la reuniunea ‘Consiliului Educaţie, Tineret, Cultură’ de la Bruxelles, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Potrivit unui comunicat de presă al MEN remis joi , ministrul a arătat că acţiunile administraţiei se centrează pe accesul egal al femeilor şi bărbaţilor în învăţământul superior (43% reprezintă femei cadre didactice), asigurarea învăţământului în limbile minorităţilor naţionale, locuri rezervate pentru grupuri sociale dezavantajate, locuri pentru populaţia romă, burse sociale pentru studenţi, programe de finanţare pentru studenţii fără posibilităţi materiale (Euro200 – achiziţionarea unui calculator).

Citeste si:  Locul I pentru Licenii din România la Campionatul Internațional de Robotică

Ministrul Remus Pricopie a argumentat susţinerea României prin faptul că principiile agreate la nivel european în acest domeniu contribuie la diminuarea decalajelor sociale existente.

În cadrul Consiliului, preşedinţia Irlandei a prezentat şi detaliile privind programul ‘Erasmus pentru toţi’.

Conform Regulamentului dezbătut, prin program se vor oferi mai multe burse studenţilor, stagiarilor, cadrelor didactice, formatorilor. De asemenea, vor creşte posibilităţile de mobilitate şi cooperare şi vor creşte finanţările pentru diversele activităţi de predare şi învăţare.

Una dintre propunerile Regulamentului vizează ajutorul oferit masteranzilor pentru finanţarea studiilor în străinătate prin Sistemul de garantare a împrumuturilor (Loan Guarantee Facility/LGF). Beneficiarii ‘Erasmus pentru toţi’ vor fi toate statele membre ale Uniunii Europene, dar şi Elveţia, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, ţările candidate la aderarea la UE, beneficiare ale strategiei de preaderare, alte ţări din Balcanii de Vest.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata