EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Schaeuble: O rată zero a dobânzii nu va ajuta întreprinderile mici şi mijlocii să-şi rezolve problemele financiare

Băncile centrale au injectat prea multe lichidităţi pe pieţele financiare şi ‘dacă există atât de multe lichidităţi, acestea vor avea un efect placebo şi nu vor rezolva problemele’, a avertizat joi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, transmite Reuters.

‘Avem prea multe lichidităţi prin intermediul băncilor centrale din întreaga lume. Ratele dobânzilor sunt stabilite de fapt pentru optimizarea alocării resurselor. Dar dacă rata dobânzii este zero, ceva nu este corect’, a afirmat Wolfgang Schaeuble la o conferinţă care se desfăşoară la Berlin.

Acesta a explicat că o rată zero a dobânzii nu va ajuta întreprinderile mici şi mijlocii să-şi rezolve problemele financiare, iar BCE este conştientă de aceste dificultăţi.

‘Problemele financiare ale companiilor mici şi mijlocii sunt rezultatul crizei de încredere. O rată zero a dobânzii nu va fi de niciun ajutor. Ceea ce susţin eu, precum şi preşedintele BCE, Mario Draghi, este că politica monetară nu reprezintă răspunsul la problemele care trebuie rezolvate de structurile financiare, economice şi structurale’, a declarat ministrul german de Finanţe.

În schimb, Ignazio Visco, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat luni că reducerea dobânzii la depozite sub nivelul zero de către Banca Centrală Europeană (BCE) ar fi o măsură eficientă pentru a ajuta economia zonei euro.

La ultima sa reuniune de politică monetară din data de 2 mai, BCE a decis să lase dobânda la depozite la nivelul zero, dar a redus dobânda de referinţă în zona euro la nivelul record de 0,5%. Tot atunci, preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat că BCE este pregătită ‘din punct de vedere tehnic’ să reducă dobânda la depozite în teritoriul negativ (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata