Povestea unei mame: Adevărul pe care ar trebui să-l cunoască fiicele noastre

În rândurile ce urmează, veţi putea citi povestea sinceră a unei mame care îşi sfătuieşte fiica şi o pregăteşte pentru o viaţă de succes. Joan Solotar scoate în evidenţă că femeile sunt la fel de eficiente în funcţii de conducere precum bărbaţii, având dorinţa arzătoare ca mentalitatea „femeii la cratiţă” să fie depăşită.

Joan Solotar este Senior Managing Director, şef de relaţii externe şi strategie de grup, membru al Comitetelor Executiv şi Management al companiei americane Blackstone Group.

Ca un lider profesionist în domeniul serviciilor financiare – o industrie cu relativ puţine femei în funcţiile de conducere – mi-am petrecut mult timp gândindu-mă de ce nu sunt mai multe femei în nivelele de sus ale companiilor. Am citit studii şi am auzit adesea teorii cum că femeile nu ar interacţiona bine, nu au acea „viziune asupra lucrurilor”, comunică mult prea pasiv, nu cer locuri de muncă înalte sau clienţi de top şi, nu în ultimul rând, au puţini sponsori care sunt dispuşi să-şi folosească capitalul politic pentru a pleda pentru ele, aşa cum ar face pentru colegii de sex masculin. Există o mulţime de acorduri şi repetiţii când vorbim despre această problemă.

Ca şi mamă, mă uit la fiica mea de 18 ani, studentă în anul I şi contemplez la opţiunile unui job de vară pentru ea şi, totodată, la o carieră de viitor, şi îmi doresc ca fiica mea să fie expusă la poveşti de succes – şi nu la ceea ce femeile nu pot face sau nu au făcut vreodată – pentru că ştiu că succesul există şi trebuie să-l împărtăşim mai mult.

Citeste si:  Angajări la Guvern, la început de an 2011

Dacă tinerele femei din întreaga lume ar intra în muncă fără să fie speriate şi cu creierul îmbibat de mesajul că „Nu le poţi avea pe toate”, ci din contră înnarmate cu forţă şi încredere în sine, atunci şi organizaţiile li s-ar alătura – iar acesta ar fi un lucru minunat.

Aici veţi găsi sfatul pe care eu i l-am dat fiicei mele şi tuturor tinerelor ca ea, nerăbdătoare să-şi construiască o carieră. Acestea sunt nişte adevăruri pe care acum le ştiu şi eu, după douăzeci de ani de carieră, dar mi-ar fi plăcut ca cineva să mi le fi spus mai devreme. Şi, deşi nu am urmat întotdeauna aceste linii directoare, cariera mea a fost de mare succes – şi am ajuns să fiu ceea ce sunt astăzi datorită lor.

 Fii încrezătoare. Ţi-am urmărit activitatea cu calm în tot acest semestru, văzând cum lucrai la acele calcule mutivariabile. Să iei cu tine acest spirit când vei păşi în lumea forţei de muncă (eu nu mă pot gândi la un singur lucru pe care l-am făcut în întreaga mea carieră care să se apropie de complexitatea calculelor mutivariabile pe care tu le faci).

 Nu e nevoie să ştii totul din prima zi. Şi nimeni altcineva nu are nevoie să ştie, inclusiv tipul acela încrezător de lângă tine. Chiar şi directorii pun întrebări.

Obişnuieşte-te cu a fi incomod. Mie mi-a luat aproape un deceniu, dacă nu mai mult, să-mi dau seama de asta. E uşor să rămâi în umbră, gândindu-te că există cineva acolo care este mai talentat, mai experimentat, mai calificat. Nu vei creşte în carieră dacă nu te vei aventura dincolo de ceea ce îţi este comod.

Citeste si:  La ce trebuie să fii atent înainte de a alege o facultate?

 Fii neînfricată. Nu ai nici cea mai vagă idee unde te poate duce cariera ta pe termen lung, aşa că gândeşte-te la ea în etape mici, dar uşor de gestionat. Oportunităţile vor veni şi ele. Fii neînfricată, acceptă oportunităţile ce se întrezăresc, şi nu-ţi face prea multe griji de ceea ce va urma.

 Vorbeşte două ore şi cu voce tare aşa cum tu crezi că trebuie. Eu sincer mi-aş fi dorit enorm ca cineva să-mi spună asta înainte de prima mea prezentare într-o sală de consiliu corporativă – şi mi-am dat seama de acest lucru atunci când cineva din sală mi-a cerut să „vorbesc mai tare”.

 Fii pregătită. Practică. Afacerile bune le vei face cu timpul, dar gândeşte-te la ziua de azi şi la ce poţi înfăptui chiar acum – acest lucru îţi aduce putere.

 Găseşte persoane care cred în tine – şi apoi ascultă de ele, chiar dacă nu întotdeauna îţi va plăcea ceea ce vor spune. Te vei uita înapoi şi vei fii recunoscătoare că ai ascultat.

 Nu te lăsa bătută. Nimeni nu îţi va mulţumi dacă îţi vei neglija viaţa personală sau dacă îţi vei amâna concediul. Totuşi, cei mai de succes oameni pe care îi cunosc îşi „croşetează” propriile vieţi şi lucrează cât e săptămâna de lungă. Acest lucru le asigură longevitatea carierei şi o viaţă împlinită.

Citeste si:  Berea Steaua se produce în străinătate pentru că fabricile locale au refuzat clubul lui Becali

 Vei simţi adesea că nu dai din tine ce-i mai bun, 100% – fie la serviciu, fie acasă, fie cu prietenii sau în alte situaţii. Eu asta simt tot timpul – dar e foarte bine. Dar ca să performezi trebuie să faci eforturi să evoluezi atât la  muncă, cât şi acasă sau cu prietenii.

 Fă ce ai de făcut şi lucrurile bune vor veni. Ajută-ţi colegii sau prietenii când au nevoie de un sfat în afaceri sau carieră şi conectează-i cu alte persoane care le-ar putea fi de ajutor. Ei îşi vor aminti acest lucru. Simplu şi sincer, să-ţi extinzi anturajul.

 Fii pregătită – pentru ORICE.        

 Este timpul să schimbăm paradigma neputinţei femeilor de a fi în top. Putem pur şi simplu să facem o listă cu indicaţii de genul „cum să..” şi, astfel, să schimbăm această tendinţă? Probabil nu – pentru că nu există nicio formulă X pentru succes. Fiecare dintre noi aduce un mix variabil de talente, idei şi experienţă la această ecuaţie.

De aceea avem nevoie să dăm startul să ne împărtăşim poveştile noastre de succes, în loc să ne concentrăm pe toate motivele pentru care femeile nu participă sau nu trăiesc la adevăratul lor potenţial în societatea zilelor noastre.

 

Traducere şi editare: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata