EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Rovana Plumb: Nicio investiţie nu se poate derula fără să fie autorizată din punct de vedere al standardelor de mediu

Nicio investiţie nu se poate derula sau dezvolta, în România, fără să fie autorizată din punct de vedere al standardelor de mediu, a declarat, duminică, ministrul Mediului, Rovana Plumb.

„Este adevărat că orice investiţie trece prin furcile caudine ale standardelor de mediu. Nicio investiţie nu se poate derula sau dezvolta în România fără să fie autorizată din punct de vedere al standardelor de mediu privind protejarea lui şi a cetăţenilor. Dacă nu se respectă standardele de mediu nu se dau niciun fel de avize sau acorduri de mediu. Noi monitorizăm toate această problematica a exploatării gazelor de şist, iar controlul se va face în mod profesionist pentru că vorbim de un subiect sensibil”, a spus Rovana Plumb, la Realitatea TV.

Aceasta a precizat că nu poate vorbi de exploatarea gazelor de şist în România, până când nu vor fi finalizate cercetările şi prospecţiunile, precum şi explorarea care se poate întinde pe o perioadă de 5 ani.

„În primii doi ani sunt doar cercetări şi prospecţii prin care trebuie să vedem dacă există potenţial din punct de vedere al existenţei gazelor de şist. Partea de prospecţiuni va dura până în 2014. Din 2015 va urma o perioada de 5 ani în care începe explorarea, însă partea de prospecţiuni este decisivă. Numai după această perioadă de explorare discutăm de exploatare. Vreau să vă asigur că, dacă nu se vor asigura standardele de mediu – care se vor regăsi în baza unei proceduri ce va fi finalizată în decursul a câţiva ani de zile de UE -, nu avem cum să discutăm în România despre exploatarea gazelor de şist”, a subliniat ministrul Mediului.

Rovana Plumb consideră că este foarte importantă dezbaterea publică despre explorare, dar şi informarea la nivel naţional pentru că „în momentul de faţă nu avem de ce să vorbim de exploatare”.

„Eu am propus ca legislaţia în domeniul petrolului să fie modificată la nivel naţional, dar şi european, pentru că Uniunea Europeană doreşte să-şi asigure independenţa energetică, iar România ca stat membru are o şansă unica de a-şi asigura resursele naturale, dar nu cu orice risc. Valorificarea resurselor naturale trebuie să se facă ţinând cont de standardele înalte de mediu, indiferent de ce resursă naturală vorbim. Vom organiza dezbateri publice, la nivel naţional, în ceea ce priveşte informarea privind explorarea pentru a nu exista niciun fel de teamă în privinţa tehnologiei utilizate, dar şi la nivelul comunităţilor care au perimetre de explorare. (…) Nu se va face explorare pe zonă de arie protejată”, a mai menţionat oficialul MMSC.

Potrivit sursei citate, pe explorarea gazelor de şist nu există la ora actuală niciun risc din punct de vedere al protecţiei mediului pentru că tehnologiile existente sunt prietenoase cu mediul, însă din punct de vedere al exploatării va trebui modificată legislaţia de mediu a UE.

„În ceea ce priveşte explorarea gazelor de şist nu există niciun risc privind mediul însă pe exploatare trebuie să se ia măsuri privind modificarea legislaţiei la nivelul Uniunii Europene. Mediul este reglementat suta la sută de UE, şi asta înseamnă amendarea a 19 directive. (…) Parlamentul european a avut un raport la finele anului trecut prin care a atras atenţia că pe explorare nu există risc, dar pe exploatare trebuie modificată legislaţia. (…) La ora actuală nu există un studiu de impact ştiinţific pentru că nu avem niciun fel de rezultate, doar în urma acestor prospecţiuni se poate face un studiu ştiinţific”, a adăugat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a mai precizat că la Ministerul Mediului şi la Agenţia Naţională de Resurse Minerale nu eu existat solicitări în ceea ce priveşte subiectul gazelor de şist. „Nu avem vreo solicitare în ceea ce priveşte subiectul gazelor de şist şi nicio informaţie în baza acordurilor transmise de Agenţia Naţională de Resurse Minerale, care a făcut clar precizarea că nu există vreo solicitare pentru explorarea gazelor neconvenţionale în zona Băilor Felix”, a mai spus Rovana Plumb.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata