Puterea tornadei din Oklahoma ar fi fost de până la 600 de ori mai mare decât a bombei de la Hiroshima

O combinaţie precisă de vânt, umiditate şi precipitaţii s-a aflat la baza tornadei ucigaşe de luni din Oklahoma. Cantitatea impresionantă de energie disipată ar fi fost mai mare decât cea a bombei atomice care a distrus oraşul japonez Hiroshima la 6 august 1945, relatează Associated Press.

Marţi după-amiază, National Weather Service i-a atribuit tornadei gradaţia EF-5 /cea mai mare/ pentru viteza vântului şi gravitatea pagubelor. Viteza rafalelor de vânt a fost estimată între 320 km/h şi 337 km/h.

Mai mulţi meteorologi contactaţi de AP au folosit măsurători în timp real pentru a calcula cantitatea de energie disipată în timpul furtunii. Estimările lor au fost de 8 până la 600 de ori mai mare decât puterea bombei de la Hiroshima, majoritatea experţilor optând pentru valorile mai ridicate.

Citeste si:  Dilema americanilor: cum pot germanii să producă atâta energie solară?

În anumite momente, tornada a avut 2 kilometri lăţime, iar traseul pe care s-a deplasat a fost de 27 de kilometri, vreme de aproximativ 40 de minute. Această durată este lungă pentru o tornadă obişnuită, dar nu este ceva neobişnuit pentru una violentă, a explicat cercetătorul meteorolog Harold Brooks din cadrul National Severe Storms Laboratory. Mai puţin de 1% din toate tornadele din SUA sunt într-atât de violente – în jur de 10 pe an, a spus el.

Dat fiind că aceasta a fost cea de-a treia furtună violentă care a lovit suburbia Moore în ultimii 14 ani, unii localnici se întreabă care este explicaţia acestui fenomen, potrivit AP. Este o combinaţie de geografie, meteorologie şi mult ghinion, consideră experţii(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata