EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

România are 7.000 de procese la CEDO, din care 3.000 sunt pentru nerespectarea dreptului de proprietate

Agentul guvernamental al României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Răzvan Horaţiu Radu, spune că România are încă foarte multe cazuri pe rol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), deşi numărul lor este în scădere.

El a declarat, joi, la o conferinţă susţinută la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii Babeş-Bolyai, că cele mai multe cazuri pe care România le are la CEDO sunt legate de dreptul de proprietate, număr care speră să scadă odată cu noile legi ale proprietăţii.

‘La ora actuală, din aproximativ 7.000 de plângeri câte sunt pe rolul CEDO, vreo 3.000 sunt legate de potenţiala nerespectare a dreptului de proprietate de către România’, a menţionat Răzvan Horaţiu Radu, care a adăugat că următoarele cauze ca pondere sunt legate de neexecutarea hotărârilor judecătoreşti şi de procesele prea lungi.

El a mai spus că, deşi doar 3% din plângeri erau întemeiate şi se transformau în condamnări, România era pe locuri fruntaşe la CEDO.

‘România s-a trezit în faţa Curţii Europene cu un număr foarte mare de plângeri. La un moment dat eram pe locul al treilea în ce priveşte numărul de plângeri, eram după Rusia şi Turcia. Nu ne onora, pentru că Rusia şi Turcia sunt totuşi ţări mult mai mari, cu mult mai multe probleme decât noi şi, dacă este să analizăm din punctul de vedere al distribuţiei pe cap de locuitor, cred că am fi fost chiar înaintea lor. Această situaţie s-a ameliorat vizibil în ultimii ani, la ora actuală suntem pe locul 6-7 în ceea ce priveşte numărul de plângeri, care e în scădere în mod serios. (…) Din păcate şi numărul de condamnări atinsese la un moment dat un apogeu, ajunsesem pe locul al treilea, tot după Rusia şi Turcia, nu că am fi avut nişte probleme de democraţie, de stat de drept. Marile probleme ale României care au atras multe condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au ţinut de problemele cantitative şi în primul rând ar fi cauzele privind nerespectarea dreptului de proprietate’, a mai spus Răzvan Horaţiu Radu.

Potrivit acestuia, CEDO a fost însă şi un partener important al României, care a ajutat foarte mult la democratizarea ţării.

‘CEDO a fost un partener de reformă pentru România şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului a fost un instrument care a ajutat la democratizarea României, a ajutat la progresul general al României, atât în domeniul statului de drept, cât şi al drepturilor omului. (…) Faptul că în România mandatul de arestare a trecut de la procuror la judecător, faptul că libertatea de exprimare a câştigat foarte mult în ultimii ani, că subiectul interceptarea convorbirilor telefonice se poate realiza doar prin mandat al judecătorului, faptul că chiar condiţiile de detenţie din penitenciare s-au îmbunătăţit, că dreptul la un proces echitabil s-a îmbunătăţit, faptul că accesul cetăţenilor la justiţie s-a îmbunătăţit se datorează şi jurisprudenţei CEDO’, a afirmat agentul guvernamental al României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

El a susţinut joi, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii Babeş-Bolyai, conferinţa cu tema ‘România în faţa instanţelor europene’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata