Uleiul de cocos şi beneficiile sale vindecătoare

Ceea ce foloseşti pe suprafaţa pielii tale merge direct în corpul tău. Într-adevăr, studiile privind autopsiile umane au arătat că uleiul mineral pătrunde adânc în organle noastre interne; marile branduri ce produc creme hidratante au fost suspectate că provoacă formarea tumorilor. Acesta este motivul cel mai întemeiat pentru care ar trebui să folosim produse cosmetice sănătoase ca alterntivă la produsele de îngrijire a pielii derivate din petrol.

Cele mai multe produse din zilele noastre sunt aproape în întregime compuse din produse chimice derivate din petrol, a căror toxicitate este bine cunoscută. Aceste substanţe au fost găsite în concentraţii extrem de mari, fiind cunoscute cazuri în care s-au găsit cantităţi de un milion de ori mai mari decât nivelul normal de estrogen care se găseşte în mod natural în ţesutul corpului uman – acest fapt duce la concluzia că hormonii umani sunt ecplipsaţi de substanţele chimice sintetice.

În momentul când folosim aceste preparate chimice pe pielea noastră, ele intră direct în sistemele circulator şi limfatic ale corpului uman, depozitându-se în organele interne şi în grăsimi. Şi, spre deosebire de lucrurile pe care le ingeri pe cale orală, nu există nicio „poartă de filtrare”, care să ne protejeze de aceste substanţe chimice care intră extrem de rapid în pielea noastră. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să mai folosiţi vreodată aşa ceva pe corpul dumneavoastră.

Din păcate, brandurile de încredere s-au dovedit a fi la fel de rele ca şi cele ieftine, ceea ce face să fie extrem de dificil pentru noi toţi, pentru că nu suntem în totalitate cunoscători ai acestei probleme şi nu folosim mereu produse de îngrijire a corpului complet naturale.

Spre exemplu, în anul 2009, revista Jurnalul de investigaţie dermatogică a publicat un studiu intitulat „Efectele carcinogene ale unor creme hidratante utilizate în mod obişnuit cu risc mare de UVB aplicate la şoareci”; în acest studiu au fost folosite mărci de creme binecunoscute: Dermabase, Dermovan, Eucerin şi Vanicream, acestea au fost descoperite că produceau un efect de creştere a ratei de formare a tumorilor, când au fost aplicate pe şoareci.

Purtătorilor de cuvânt ai industriei chimice le place să puncteze că noi nu suntem şoareci, ceea ce înseamnă că acel studiu de cercetare făcut nu este veridic şi în cazul oamenilor.

Cercetarea incriminatorie făcută asupra brandurilor de creme a avut un mandat destul de scurt, spunându-se că este lipsită de etică.

Inutil de spus, o abordare logică ar fi să se aplice principiul precauţiei, astfel încât atunci când evaluările animale de risc toxicologice nu arată bine deloc, „nivelul acceptabil de rău” pentru oameni să fie evitat în mod cert, astfel încât să nu fim expuşi la aşa ceva.

 

  • Produsele petrochimice sunt peste tot

Din păcate, realitatea este că noi nu doar că suntem cufundaţi într-o mare de produse petrochimice, dar le-am şi acumulat în corpurile noastre de-a lungul deceniilor.

Aşa cum am prezentat într-un articol anterior, unul dintre singurele studii efectuate vreodată pe tema acumulărilor chimice din organismul uman a constatat că 48% din ficat şi 46% din splină (în urma a 465 de autopsii realizate) au prezentat semne de lipogranulomă (un nodul necrotic, ţesut gras asociat cu o inflamaţie), indicând cât de răspândite sunt ţesuturile patologice asociate la expunerea de petrochimice.

Şi de ce am fi surpinşi? Petroleumul este peste tot. Cu ajutorul lui dăm putere maşinilor noastre. Întregul nostru sistem alimentar la nivel mondial este condus de îngrăşăminte, pesticide şi tot felul de substanţe chimice. Este greu de imaginat cum am putea scăpa de dependenţa noastră de aceste unităţi industriale chimice, având în vedere faptul că în lumea modernă acest lucru este „perfect normal”.

 

  • Uleiul de cocos, superior celui mineral

Un studiu realizat în anul 2004, a comparat uleiul extra virgin de cocos cu uleiul mineral folosindu-se creme hidratante ce proveneau din aceste două tipuri de ulei, pentru pielea uscată; în urma studiului s-a constatat că uleiul de nucă de cocos este mult mai bun şi eficace faţă de uleiul mineral.

Deşi este mai puţin cunoscut, uleiul de cocos este un leac-minune pentru părul, pielea şi unghiile tale. Conţinutul său bogat în acizi graşi şi vitamina E are un efect antibacterial şi antioxidant, ceea ce-l face să fie un „aliat” ideal pentru păstrarea frumuseţii tale.

El conţine grăsimi saturate, iar moleculele acizilor graşi care îl compun au dimensiuni medii, ceea ce îl face mult mai uşor de metabolizat şi generează mai multă energie. Când este introdus în alimentaţie îmbunătăţeşte absorbţia unor minerale importante precum calciul şi magneziul, a vitaminelor A, B, D, E şi K, precum şi a unor aminoacizi.

Un studiu realizat în anul 2001 şi publicat în revista Jurnalul de Ştiinţă cosmetică a demonstrat că uleiul de cocos penetrează firul de păr, în timp ce uleiul mineral nu face acest lucru. Această diferenţă a fost atribuită uleiului de cocos care are o afinitate largă pentru proteinele din părul uman. Cercetătorii au explicat concluziile lor după cum urmează:

„Rezultatele ne-au arătat că uleiul provenit din nucă de cocos penetrează firul de păr, în timp ce uleiul mineral nu. Diferenţa se poate datora polarităţii uleiului de cocos, comparativ cu natura nepolară a uleiului mineral. Capacitatea de penetrare poate fi cauza acestei diferenţe observate în comportamentul celor două tipuri de ulei. De asemenea, acest studiu arată că creşterea părului este limitată de prezenţa uleiului. În timp ce procesul de creştere şi de cădere al părului este una dintre cauzele deteriorării părului, produsă de oboseală, uleiul de cocos care pătrunde uşor în firul de păr, poate oferi o mai bună protecţie.”

 

  • Uleiul de cocos protejează scalpul de infecţii

Un alt studiu publicat în anul 1993 prezenta utilizarea diferitelor preparate din ulei de păr din India. Cercetătorii au descoperit atunci că uleiul de nucă de cocos a fost extrem de eficient la inhibarea fungilor pielii, cunoscuţi sub numele de dermatofite, lansând o posibilă explicaţie cum că infecţia scalpului este atât de rară în India tocmai datorită acestui fapt.

Uleiul de cocos este o substanţă foarte stabilă, care hrăneşte şi protejează firul de păr pentru o perioadă lungă de timp. Păstreaza firul de păr moale şi strălucitor şi este mult mai eficient decât produsele din comerţ.

 

  • Uleiul de cocos+anasonul elimină păduchii capului

Studiul realizat în anul 2010 şi publicat în revista Jurnalul European de Pediatrie a constatat că nuca de cocos şi sprayul de anason pot fi semnificativ mai eficiente împotriva infestării cu păduchi ai capului.

Din ce în ce mai mult, ştiinţa îşi confirmă valoarea de medicină tradiţională populară în prevenirea şi tratatrea bolilor. După mulţi ani de vaste declaraţii false, uleiul provenit din nuca de cocos a câştigat acceptarea largă a lumii, şi nu doar ca o hrană sănătoasă, ci şi ca un agent medicament capabil de atât de multe lucruri în vindecarea corpului, în moduri în care substanţele chimice, prin natura lor, nu pot.

Traducere şi editare: Ecaterina Pop

Loading...
Citește și
2 Comentarii
  1. uca maria spune

    am ales uleiul de cocos obtinut din nuci prospete, metoda wet milled,slab aromat. excelent pt parul si pielea mea.

  2. Maya spune

    Creme hidratante…cu risc mare de UVB??? N-am auzit de asa ceva, cred ca traducerea e cam slabuta

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!