Eugen Nicolăescu: Vaccinarea pneumococică va fi inclusă în Programul naţional de imunizări

Vaccinarea pneumococică va fi introdusă în Programul naţional de imunizări gratuite cel mai târziu la sfârşitul acestui an, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu prilejul semnării Protocolului cu organizaţia Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie.

El a spus că protocolul face parte din angajamentul Ministerului Sănătăţii de promovare a prevenţiei şi a adăugat că pentru acest lucru se aşteaptă rectificarea bugetară.

„Am considerat că pentru beneficiile copiilor din România este utilă această colaborare între ministerul Sănătăţii şi organizaţiile care susţin această Coaliţie, bazată pe principiile generale ce guvernează serviciile de sănătate în România. În Uniunea Europeană 23 de state au introdus deja vaccinul pneumococic în calendarul de imunizări gratuite ale copiilor în primul an de viaţă. Am căutat cele mai bune soluţii să implementăm şi în România un program de vaccinare pneumococică de care vor beneficia, în fiecare an, aproximativ 200.000 de copii născuţi în anul respectiv” a subliniat oficialul adăugând că se intenţionează ca vaccinarea copiilor să înceapă de la vârsta de patru luni.

Nicolăescu a adăugat că potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului trei produse care au autorizaţie de punere pe piaţă, Comitetul Naţional pentru Vaccinologie recomandând vaccinul cu cele mai multe gene pentru a fi autorizat.

Potrivit ministrului pentru vaccinarea copiilor este nevoie de 4-4,5 milioane de euro.

Dr. Daniela Ştefănescu, vicepreşedinte al Societăţii Medicilor de Familie a arătat că în ultima perioadă există o reţinere când este vorba de vaccinare, nu numai în România ci şi în alte ţări. Medicul a arătat că este nevoie de o campanie de informare cu privire la beneficiile vaccinării, cu argumente, pentru a-i determina pe părinţi să accepte vaccinarea care reprezintă un mijloc de prevenţie foarte bun, aşa cum s-a dovedit şi în cazul poliomielitei, şi în cazul altor boli redutabile.

Preşedinta Coaliţiei pentru o Nouă Prevenţie, Andreea Marin, a punctat în conferinţa de presă că în ţara noastră doar 2% dintre părinţi îşi permit să-şi vaccineze copiii împotriva virusului pneumococic şi şi-a exprimat speranţa că vaccinul gratuit va fi introdus cât mai rapid.

Potrivit ultimilor studii, în România 1 din 5 copii cu vârsta până într-un an care ajunge la medicul de familie şi în spitale suferă de o boală potenţial pneumococică, în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere.

Provocate de o bacterie, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, sinuzite, pneumonii, conjunctivite până la meningite şi pot provoca sechele grave.

Andreea Marin şi Eugen Nicolaescu au desemnat şi primul ”Ambasador al Copiilor Sănătoşi”, primul bebeluş care a fost vaccinat gratuit.

Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) şi Ministerul Sănătăţii au încheiat un protocol de colaborare în lupta pentru drepturile copiilor români de a fi vaccinaţi gratuit împotriva bolilor pneumococice.

Documentul a fost semnat în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc joi, la Maternitatea Filantropia.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile pneumococice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

În România, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, rata mortalităţii infantile la nivelul anului 2010 la 1.000 născuţi vii, a fost de 9,79, mult deasupra mediei Europene (4,18 decese la 1.000 născuţi vii), fiind a doua ţară în clasamentul mortalităţii infantile, după Republica Moldova.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.