EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,11 RON
(0%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Lucia Varga: Sunt decisă să merg până la capăt pentru a face ordine în pădurile din România

Ministrul delegat pentru Ape Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, a declarat joi la Braşov, într-o conferinţă de presă, că după votarea Codului silvic, care va fi aplicat începând cu anul viitor, este decisă să meargă până la capăt pentru a face ordine în pădurile din România.

„Asistăm la un jaf nepermis. Distrugerea pădurilor din România a devenit un fenomen şi avem două alternative: să stăm nepăsători şi să lăsăm lucrurile să se deruleze aşa cum sunt acum şi mai avem ce tăia vreo 10-15 ani, sau să punem ordine, să permitem exploatarea pădurilor în mod durabil. Cred că este nevoie de o voinţă politică foarte mare pentru aplicarea Codului silvic. La nivelul Guvernului am văzut că există această disponibilitate din partea domnului prim-ministru Victor Ponta, a viceprim-miniştrilor Liviu Dragnea şi Daniel Chiţoiu. Şi din punctul de vedere al PNL există o rezoluţie care conţine modificarea legislaţiei pentru a gestiona durabil pădurile. Din 2014 cu siguranţă se va aplica noul Codul silvic.

Modificările Codului silvic au apărut ca o necesitate pentru că, din păcate, în România tăierile necontrolate, defrişările necontrolate au devenit un fenomen. Curtea de Conturi a cuantificat furturile ilegale din perioada 1990-2011, în această perioadă în România au fost tăiate ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, paguba fiind de 5 miliarde de euro. Aceste tăieri ilegale au devenit un fenomen pentru că la început am crezut că sunt cazuri izolate aceste cazuri de distrugere prin tăiere, dar din păcate am constatat că în multe locuri din ţară tăierile de pădure fără documente sunt un fenomen”, a precizat LuciaVarga.

Codul silvic va fi promovat împreună cu alte acte normative. În prezent se lucrează la modificarea contravenţiei silvice, la modificarea statutului personalului silvic, la modificarea Hotărârii de Guvern de funcţionare şi reorganizare a ITRSV-urilor, care nu va însemna disponibilizare de personal, ci poate chiar noi angajări în diverse ITRSV-uri din ţară, şi, de asemenea, acte normative care ţin de implementarea Codului silvic, a mai spus Lucia Varga care a dat şi două exemple: Hotărârea de Guvern privind acordarea compensaţiilor cu proprietarii de terenuri în Sit Natura 2000 şi Hotărârea de Guvern privind circulaţia masei lemnoase.

„Vom face modificările la Codul silvic, le vom aproba în Guvern, apoi le vom transmite Parlamentului, unde am avut discuţii cu parlamentarii, au luat la cunoştinţă de modificări, iar după ce va fi aprobat în Parlament, va trebui implementat. Marea provocare va fi implementarea Codului silvic.

Patru sunt direcţiile majore: este vorba despre înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, o gestionare mai bună a micilor proprietăţi, măsuri de stimulare economică a agenţilor economici pentru a prelucra lemnul în ţară şi a descuraja exportul de buşteni„, a subliniat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Lucia Varga s-a întâlnit la Braşov cu peste o sută de delegaţi ai Asociaţiei Forestierilor din România, care de joi a devenit Federaţia Forestierilor din România. „Este o bună ocazie să mă întâlnesc cu membrii Federaţiei Forestierilor din România şi să dezbatem noul Cod silvic, pentru că prin modificările pe care le facem la Codul silvic vrem să venim şi în sprijinul agenţilor economici care aduc locuri de muncă şi creează venituri la bugetul de stat” a mai afirmat Lucia Varga.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata