România va fi protejată de o eventuală ameninţare cu rachetă datorită scutului antirachetă, declară Rasmussen

Secretarul general al NATO a contrazis categoric, într-un interviu acordat joi pentru Agerpres, opinia reputatului politolog american George Friedman potrivit căreia scutul antirachetă nu protejează România de nicio ameninţare.

‘Nu sunt de acord cu evaluarea sa (a lui George Friedman – n.r.). Din contră, aş vrea să subliniez că România va fi protejată împotriva unei ameninţări potenţiale cu rachetă. Am adoptat ceea ce numim o Abordare Adaptativă în Etape pentru a construi un sistem de apărare antirachetă al NATO cu scopul de acoperi toate populaţiile din naţiunile membre NATO. Şi asta include, bineînţeles, şi România. Vom dezvolta sistemul de apărare antirachetă al NATO în trei faze şi ne aşteptăm ca a treia, şi ultima, fază să fie încheiată până în 2018. De atunci, toţi cetăţenii din statele europene aliate în cadrul NATO vor fi acoperiţi, inclusiv cei din România’, a spus Anders Fogh Rasmussen.

Citeste si:  NOUTĂŢI LEGISLATIVE – 31 iulie (0531)

El a adăugat că scopul sistemului de apărare antirachetă al NATO este de a proteja populaţia statelor membre ‘de ameninţarea crescândă a unei lovituri cu rachetă’.

‘Ştim că în jur de 30 de ţări din lume deţin tehnologia rachetelor sau sunt în curs să o dobândească. În unele dintre aceste cazuri este vorba despre rachete cu raze de acţiune suficient de mari pentru a lovi ţinte în Europa. Iar aceasta este o ameninţare în creştere, este o ameninţare reală şi împotriva acestei ameninţări avem nevoie de o protecţie eficientă. Şi sistemul NATO de apărare antirachetă va asigura această protecţie eficientă’, a dat asigurări secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Citeste si:  Crin Antonescu s-a lăsat singur în ofsaid, declară Victor Ponta

Totodată, Rasmussen i-a felicitat pe liderii politici români pentru angajamentul de a asigura în 2016e 2% din PIB în 2016 pentru apărare.

‘Îmi dau seama că este un obiectiv plin de provocări în aceste vremuri de austeritate economică. Cu atât mai mult apreciez faptul că liderii politici români au fost de acord să acţioneze pentru realizarea acestui scop, fiind vorba despre viitorul nostru, securitatea cetăţenilor noştri şi apărarea valorilor noastre. Dacă este să asigurăm protecţia şi apărarea eficientă a societăţilor noastre în viitor, trebuie să investim suficient în securitate. De aceea, am stabilit un obiectiv de 2% din PIB şi apreciez că România are intenţia să realizeze acest scop’, a mai spus secretarul general al NATO.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close