EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Verile în oraş vor fi din ce în ce mai greu de suportat

Căldura a ajuns acea forţă de necontrolat care parcă ucide tot mai mulţi oameni de la o vară la alta. În anul 1995, în statul Chicago, cinci zile de căldură au produs mai bine de 750 de victime; majoritatea dintre ei erau oameni în vârstă sau cu probleme medicale. În anul 2003, un val de căldură a lovit Europa ducând la 70.000 de decese.

Cea mai afectată ţară a fost Franţa, având în vedere că locuitorii de aici nu erau obişnuiţi cu astfel de temperaturi extreme şi nici locuinţele lor nu erau dotate cu aparate de aer condiţionat. Mii se oameni au murit în acea lună de august, iar multe dintre cadavre au rămas neidentificate timp de câteva săptămâni. Numărul de decese a fost atât de mare, încât serviciile de pompe funebre din Paris nu au mai avut unde să depoziteze morţii.

Acum, ne putem da seama de ce oamenii de ştiinţă şi oficialităţile din marile oraşe se tem de viitoarele valuri de căldură care ar putea lovi din nou centrele urbane. Şi au toate motivele să fie îngrijoraţi.

Rezultatele unui nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia, numit The Nature Climate Change, indică faptul că numărul deceselor asociate cu creşterea temperaturilor ar putea fi cu 20% mai mare până în 2020, şi în cel mai rău caz, specialiştii estimează că decesele produse de temperaturile ridicate ar putea creşte chiar şi cu 90 de procente până în anii 2080. Şi asta în ciuda faptului că şi creşterea temperaturilor din timpul iernii ar fi de aşteptat să producă decese de la frig.

Radley Horton, coordonatorul studiului a declarat că „Acest fenomen are rolul de a ne aminti că unul dintre cele mai mari riscuri de care poate avea parte populaţia urbană este creşterea temperaturilor”.

Studiul The Nature Climate Change nu este primul care încearcă să arate cum creşterea temperaturilor poate avea un impact asupra deceselor produse de valurile de căldură, dar spre deosebire de alte cercetări, acest studiu este foarte detaliat.

Temperaturile medii lunare din Central Park din New York au crescut cu 2 grade Celsius între anii 1901 şi 2000, cu mult mai mult decât media Statelor Unite şi cea globală. De aceea, motivul pare a fi efectul urban de seră care face ca temperatura din oraş să fie cu mult mai ridicată decât cea din alte zone, mai ales pe timpul nopţii.

Acesta este un motiv pentru care oraşele mari, cum este New York-ul, va fi mult mai vulnerabil la valurile de căldură mai lungi şi mai puternice în viitor.

În funcţie de modelele climatice şi viitoarele emisii de carbon, se aşteaptă ca temperaturile  să crească cu 1,8 – 2,3 grade Celsius şi cu 2,3- 3,9 grade Celsius până în 2080.

În cel mai bun caz, până spre anul 2080 se va înregistra o creştere de 15% a deceselor provocate de temperaturi, comparativ cu anii 1980, când s-au înregistrat 370 de decese cauzate de caniculă şi 340 de morţi provocate de frig. În cel mai rău caz, creşterea va fi dublă, de 30%, şi va produce mai mult de 1000 de decese.

Această situaţie nu e inevitabilă, totuşi. Chiar dacă nu reuşim să reducem încălzirea, oraşele pot reduce decesele provocate de căldură prin investiţii inteligente, inclusiv prin plantarea de grădini pe acoperişuri şi furnizarea de centre de răcire cu aer condiţionat, pentru persoanele în vârstă şi cei nevoiaşi.

Traducere şi editare: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata