EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Un plan îndrăzneţ: alimente create la imprimante 3D

NASA finanţează cu 125.000 de dolari un proiect de cercetare care urmăreşte printarea 3D a alimentelor din prafuri şi uleiuri, pentru a asigura necesarul de hrană. Imprimantă „de alimente” ar putea produce imagini asemănătoare celor din filmul Star Trek.

Proiectul îi aparţine inginerului Anjan Contractor şi presupune crearea unui anumit tip de alimente care să poată fi folosite în timpul misiunilor spaţiale de lungă durată, precum cea spre Marte. Cu toate acestea, Contractor speră că, într-o bună zi, tehnologia sa să fie utilizată de un public mult mai larg şi nu doar de astronauţi.

Ceea ce îşi imaginează Contractor  este sfârşitul erei în care oamenii aruncă mâncarea, deoarece sistemul de printare 3D va utiliza pudră cu termen de valabilitate 30 de ani şi care nu necesită păstrarea la temperaturi scăzute.

În loc de tuş, cartuşele imprimantei vor conţine prafuri proteice şi carbohidraţi. Iar primul proiect asupra cărora se vor concentra experţii este pizza.

 Pizza se numără printre felurile de mâncare ce urmează a fi create de imprimantele 3D. Ceea ce o face să fie un candidat potrivit este posibilitatea de a fi printată în straturi.

În prezent, Contractor lucrează la „imprimanta de pizza”, care momentan este un prototip aflat în stadiu iniţial de dezvoltare. Mai întâi, maşina trebuie să „printeze” un strat de aluat ce va fi copt chiar în timpul printării cu ajutorul unei plăci încălzite pe care va fi aşezat. Apoi, următoarele straturi vor fi alcătuite dintr-un sos de roşii. În cele din urmă, pizza va primi şi un topping, „un strat de proteine”, care ar putea fi creat din orice, inclusiv din carne, lapte sau plante.

Sursele de hrană ale viitorului sunt, pentru mulţi experţi, insectele. Aşa că prafurile proteice din lăcuste, gândaci şi alte nevertebrate vor fi, în viitor, principala materie primă a copiatorului de mâncare. Hrana va avea un gust bun, promit cei de la NASA. Şi, cel mai important lucru pentru ei este faptul că va fi mult mai uşor de transportat şi de stocat pe durata misiunilor în spaţiu.

Cartuşele folosite în printare, care vor conţine zaharuri, carbohidraţi de proteine sau alte substanţe organice esenţiale, vor putea fi utilizate până la epuizare, ulterior fiind înlocuite.

Cât despre reţete, specialistul susţine că fiecare reţetă va fi, de fapt, un software care îi va spune imprimantei ce fel de amestecuri trebuie să facă, în cantităţi şi câte straturi să printeze.

Contractor este încrezător cu privire la sursa de pulbere alimentare pe care sistemul său o utilizează. Viziunea asupra modului de imprimare 3D ar putea face posibilă transformarea a aproape orice mâncare, ca materie primă, într-o masă comestibilă, lucru ce a fost prezentat de către compania TNO Research, o companie olandeză de tip holding care deţine un număr de firme de tehnologie.

Sintetizatoarele alimentare omniprezente vor crea noi căi de producere a caloriilor de bază. Din moment ce este vorba de pudre, sursele calorice ar putea fi reprezentate de orice lucru comestibil care conţine moleculele organice potrivite. Ştim deja că actualul consum de carne este nesustenabil şi atunci de ce nu ne-am lua proteinele din insecte?

„Cred că sistemul de alimentaţie actual nu va putea susţine 12 miliarde de oameni. Prin urmare, în cele din urmă, va trebui să ne schimbăm percepţia referitoare la ceea ce considerăm a fi hrană”, a explicat Contractor.

Atâta timp cât imprimanta de alimente 3 D a viitorului încă nu există, este prea devreme pentru a aborda probleme de costuri pentru alimentele pe care le va produce. Dar să sperăm că algele şi pizza se dovedesc a fi mai gustoase decât par.

 

Traducere şi adaptare: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata